Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2009 13:49 - ИНТЕРНЕТ ЗАВИСИМОСТТА ИЛИ ПРИСТРАСТЯВАНЕТО КЪМ ГЛОБАЛНАТА МРЕЖА И ЕЛЕКТРОННИТЕ ИГРИ.
Автор: julia13 Категория: Други   
Прочетен: 15186 Коментари: 10 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ИНТЕРНЕТ ЗАВИСИМОСТТА ИЛИ ПРИСТРАСТЯВАНЕТО КЪМ ГЛОБАЛНАТА МРЕЖА И ЕЛЕКТРОННИТЕ ИГРИ.


Да, нормално е едно дете, да прекарва всеки ден пред компютъра, подготвящо домашните, търсещо информация, игри, но не е нормално това да е постоянно за сметка на разходките в парка, ходене на кино, излизане с приятели.

Полезността на компютъра и този тип комуникации, е безспорна. Аз самата прекарвам доста часове пред него, НО това не ми пречи да излизам с приятели, да пътувам, да се срещам с познати или нови хора, да се запознавам и контактувам реално, да си върша работата. В това е разликата. Не става въпрос за извличане на полезност, получаване/търсена на информация, а за състояние, в което не правиш нищо друго, освен да стоиш пред компютъра, както и да предпочиташ виртуалните връзки пред реалните.

По последни данни около 3 милиона българи имат достъп до интернет, като средната възраст на тези потребители вече е 29-30 години. Шейсет на сто от потребителите на интернет у нас са съсредоточени в петте големи български градове.

Според представително проучване на "Алфа Рисърч" броят на хората, които ползват интернет, не просто нараства. Увеличават се и юзърите, които влизат в мрежата по няколко пъти на ден - през 2004 г. те са били едва 7%, а през 2007 г. те са вече 13%. Когато говорим за интернет потреблението, най-добрата формула е измислена не от друг, а от Мечо Пух: "колкото повече, толкова повече". Иначе казано, колкото по-често влизат потребителите, толкова по-дълго време те остават в мрежата. Ако изберем да се доверим на изследване на GfK, проведено през май 2006 г. сред ползващите интернет (15+), сегментът на пристрастените е 17.7%.Това е класическа малка група, която се колебае около 2%, но е изключително активна и може да доведе до много големи социални промени. Според данните на "Състоянието на обществото", национално представително проучване на Институт "Отворено общество" и "Алфа Рисърч", 1.9% от хората поддържат или следят блогове, 1.6% най-често общуват виртуално във форуми и социални мрежи, а 6.6% - в чатове. Нет маниаците смятат, че животът им би бил друг без мрежата, те на практика живеят в нея.

Обикновено сме склонни да си представяме новите медии по подобие на старите и да сравняваме интернет потребителите с телевизионните зрители. Родители пред образа на тийнейджъри, забили поглед в екрана на компютъра си, често са склонни да си представят интернет юзъра по същия начин. И да мърморят дълго за отминалото време на игрите по улицата, срещите в градинките и компаниите от кафенетата. Всичко това съвсем не е отминало, то просто се е виртуализирало. Има безбройни сайтове с трогателни имена като "механа", "кафене", "лафче" и какво ли още не. Възрастта на играещите хора също непрекъснато се покачва.

Интернет зависимост и страсти Интернет зависимост (на английски Internet аddiction disorder - IAD, или Pathological Internet use - PIU) според най-разпространеното определение е натрапчиво желание да влезеш в Мрежата  и неспособност да излезеш навреме оттам. За пръв път това състояние е описано в средата на 90-те от нюйоркския психиатър д-р Айвън Голдбърг. В САЩ е създаден и първият Center for On-Line Addiction под ръководството на проф. Кимбърли Йънг от Питсбъргския университет. Списъкът с видовете нехимически зависимости е попълнен с компютърната, но не всички специалисти са съгласни с класифицирането на IAD и като психическо разстройство. Според някои терапевти това не е самостоятелно заболяване, а симптом за сериозни проблеми на пациента като депресия или затруднения в общуването. Други твърдят, че тъкмо пристрастяването към  виртуалното пространство води до самоизолация, а оттам - към депресия и други опасни последици за психическото и физическото  здраве на нетохолиците.

Пристрастяването най-кратко казано е процес на създаване на зависимост.

Най-често хората се пристрастяват към нещо, което им харесва. Думата произлиза от страст - силно желание, обожаване, отдаване, обезумяване.

Разглеждаме следните степени в процеса на пристрастяване:

  • Опитване.
  • Харесване.
  • Започване на редовна употреба или практикуване.
  • Волеви стремеж към практикуване на пристрастието, отслабване на волята и стремеж за постигане или практикуване на пристрастителната практика.
  • Отслабване на тялото вследствие на ефектите от пристрастието или в следствие на прекомерно изразходване на силите и ресурсите на тялото.
  • Опит за отказване от пристрастяването, опит за намаляване на пристрастителната практика, откъсване от зависимостта и вкарването на пристрастителната практика към един разумно управляван волеви процес.

Съществуват и други видове зависимости, получаващи се независимо от волята и желанията на зависимия. Пример: Лекарствена зависимост. Разликата между подобна зависимост и пристрастяването е в доброволния избор и стремеж на пристрастяващия се към обекта на пристрастяването.

Специалистите считат, че почти всеки човек има някаква пристрастеност  – тя може да бъде както към алкохола или тютюнопушенето, така и към кръстословиците, примерно, или към бродирането. Един от показателите, че влечението става зависимост е, че се търсят все по-големи дразнители, все по-големи “дози” от същата дейност, която доставя удовлетворение. Най-лесно зависимият се познава по това, че не може да спре и в същото време не го приема като проблем. Така е и с компютърната зависимост - те са деца и си изграждат виртуален свят, в който се чувстват силни, по-сигурни, на мястото си. Но възрастта в случая не е от решаващо значение, защото пристрастяването не е запазена територия, компютърът е комуникация. Вижте какво става около нас  – днес хората се женят, развеждат и правят секс в Интернет! Съществена причина е, че в Интернет падат задръжките, нещата са по-директни. Не са само за младите хора – разведена жена търси, да речем, партньор – ами че най-лесно може да го открие в сайт за запознанства.

Две научни статии бяха публикувани много скоро, с което хвърлиха светлина върху така наречената „ИНТЕРНЕТ ЗАВИСИМОСТ”. Понятието, което пропускахме и пренебрегвахме поради куп различни причини, една, от които е липсата на научна валидност. Първото проучване и методика за Интернет пристрастяването, която се използва от почти всички изследователи е точно това явление, наречено Млада диагностика Questionnaire, разработена от създателя на нарушения – Кимбърли Янг. Учените прилагат теста в австралийски колежи сред студентите и откриват статистическа разлика между „Интернет зависими” и хора, които са в категорията „Интернет пристрастеност” - та  (тези, които се смятат за рискови) в зависимост от размер на времето, прекарано онлайн, или по принцип са в психологически стрес. Обобщено това означава, че интернет зависимостите биха могли да се разделят на две части:

·                     Интернет зависими.

·                     Интернет пристрастрени.

Интернет зависимите” са хора, които ползват Интернет като средство, което по нормален начин им помага както в тяхната работа, през свободно време и средство за комуникация, така и за купуване и продаване, търгове и др. опции, за което те използват Интернет комуникацията.

Другия вид „Интернет пристрастени” са тези, които стават и мислят за компютъра, който е неизменна част от живота им не само, че е влязъл в ежедневието като нещо неизменно и първосигнално, а и имат чисто физическа нужда да видят кой е писал e-mail, лично съобщение в някоя система за Интернет запознанства или чисто и просто те се нуждаят да отворят любимия си сайт и започнат да сърфират. За тях това е не просто забавление, работа, средство за пазаруване. Те изпитват хронична нужда от компютъра, без който чувстват огромна празнота (пример, ако са някъде, където нямат тези средства).

Очакването в зората на интернет е, че той ще направи света плосък, ще заличи всички географски граници и ще премахне разстоянията. Интересното обаче е, че най-много мейли се разменят между хора, които работят в една и съща сграда. С други думи, нетът не означава непременно заличаване на разстоянията, но със сигурност е технология, която играе ролята на социално лепило - той уплътнява социалните мрежи, като ускорява общуването между участниците в тях. Накратко, интернет маниаците са тези, които непрекъснато поддържат социалните си мрежи активни.

Човек не може да се пристрасти към всички ресурси на мрежата. Но най-опасни са онлайн игрите и чатовете. Какво ги прави толкова привлекателни? Чатовете или разговорите в реално време се провеждат в така наречените стаи, които са разделени по тема. Фактът, че потребителите са анонимни (те се представят с псевдоним или nick), води до отпадане на всякакви задръжки и бързото създаване на емоционални връзки. Сигурно е, че има определен брой потребители, които са станали зависими от този начин на общуване, но от друга страна чатът е начин за изтъкване на личността и за разширяване на кръга познати. Границата се намира някъде между интензивната употреба на технологиите и негативните им ефекти. Подобен е случаят и с появата на игрите. Определени хора експериментират и влизат в чата.

Причината за компютърната зависимост е в това, че чрез компютърната игра детето получава само положителни емоции, адреналин. А наред с това - силно отделяне в мозъка на хормона на удоволствието. А човек лесно се поддава на усещането за щастие. И това засяга не само децата, а и възрастните. Подобен процес на измамно щастие протича и в мозъка на наркоманите например. Когато тийнейджърът е пред компютъра, на него нито му се яде, нито му се пие, защото хормонът на удоволствието намалява потребността от това. Дори един здрав компютърен специалист може да остане цяло денонощие пред компютъра само с чаша кафе.

Компютърните игри са „застрашени” от едно скорошно изявление на английски учени,  според които игрите действат негативно на организма и психиката. Според тях продължителното играене на игри води до отделянето на допамин, вещество, което кара организма ни да изпитва удоволствие. Същата ситуацията се наблюдава и при наркоманите!

 Учените установили, че продължителното играене води до пристрастяване и дори до психически отклонения. Според тях докато играем, нивото на веществото допамин се повишава няколкократно. Tази субстанция се отделя точно когато ни е най-хубаво, например, когато пребиваме поредния зъбльо на Diablo или успяваме да улучим поредната глава на кънтъра. Това е субстанция, синтезирана в невроните в средния мозък. Той играе важна роля за движението и координацията ни, както и за емоциите, мисленето и усещанията за удоволствие и болка. Но, според учените, ако прекаляваме с часовете игра, допаминът ще се отделя постоянно и това може да доведе до зависимост, а свръхизобилието му – евентуално и до шизофрения. Рецепторите му малко по малко ще намаляват, казват учените. А това от своя страна ще усилва усещането за удоволствие и ще попаднем в затворен кръг. Тоест удоволствието от играта се усилва, а времето пред компютъра става все по-недостатъчно.

Компютърното увлечение е вид хазарт, освен това вреди и на физическото здраве!

Всеки втори тийнейджър в западноевропейските страни, САЩ, Канада, Австралия, Япония и Южна Корея се застоява пред монитора поне 7 часа дневно. Мъжете са пристрастени повече от жените. Шест от всеки 10 представители на силния пол щракат на клавиатурата минимум по 45 часа седмично, а нежните създания - по 34 часа.

Компютърната зависимост до известна степен е част от хазартната зависимост. Дори в известна степен е по-опасна, защото всеки има достъп до компютърните игри. Всяка хазартна игра се поддава много трудно на лечение, по своята същност тя дори е съчетание на наркомания и натрапчивост. Световната здравна организация я е причислила към опасните психически разстройства. Но тя е страшна и за физическото здраве.

Работата с компютър наистина води до проблеми със зрението.

9 от 10 души, които ежедневно прекарват много часове пред компютъра, имат проблеми с очите.

Най-общите признаци на заболяванията, придобити в резултат на тази работа са зрително напрежение, влошаване на зрението, повишено сълзене или сухота в очите и късогледство, съобщават американски офталмолози. Визуалните проблеми могат да доведат и до физически като главоболие или болки в раменете и врата. Радиацията, излъчваща се от екрана на компютъра, няма никакво отношение към тези признаци, въпреки че това е известен мит за вредата от компютъра, заявява доктор Джефри Уивър, директор на клиничната група “Брейнърд” (Brainerd) в Минесота (САЩ). Според него вредните ефекти на ултравиолетовата радиация от излъчването на монитора са минимални, но многото часове пред компютъра нанасят съществена вреда на зрението.

Офталмолозите препоръчват при работа с компютър да се правят кратки паузи, а на всеки два часа – поне 10 минути почивка, препоръчително свързана с раздвижване. Паузите могат да продължават 1-2 минути и през тях трябва да фиксирате зрението си върху някакъв отдалечен обект - това ще ви помогне да освежите фокусирането. Интензивността на яркост на монитора трябва да бъде регулирана за удобство на очите.

Интернет пристрастяването води до проблеми с теглото и секса.

Изследвани са били пациенти на възраст от 10 до 22 години с диагностицирано разстройство на хранителното поведение и техните родители. На всички участници е направена подробна анонимна анкета.

Резултатите показват, че приблизително половината от пациентите редовно влизат в различни сайтовете, посветени на борбата с тяхното заболяване. Тези сайтове обаче не им помагат да се излекуват от анорексия или булимия, твърдят учените, а точно обратното - подрастващите боледуват по-често и по-дълго, като същевременно за учене отделят все по-малко време. 50% от пациентите са научавали от сайтовете нови диети и средства за отслабване, но те не са им били в помощ.

Според авторите на изследването, родителите имат бегла представа за това, какво търсят техните деца в Интернет. 50% от тях знаят за съществуването на такива места в Мрежата, а само 28% от тях обсъждат получената информация с децата си.

Сексът престава да бъде начин за пряко и интимно общуване между хората. Опасното развитие на технологиите позволява на всеки да си създаде свой еротичен идеал и да получи богат опит от виртуалния секс.

Изследванията показват, че сексуалната интернет зависимост, при която човек прекарва все повече време в порнографски сайтове или виртуален секс, води до намаляване на реалната сексуалност, удоволствието от "живия" секс и дори до импотентност.

Породените от порнографията сексуални фантазии унищожават реалната сексуалност на човека. Тази тенденция е причината за огромните разочарования, защото в реалния живот много по-рядко се печели в сравнение с фантазиите.

От друга страна разочарованията водят да разрушителни мисли и затова лечението от интернет порнозависимостта трябва да се провежда паралелно с терапия на отношенията.

Както при алкохолиците и наркоманите, у пристрастените към мрежата се наблюдава силно желание, а по-късно и абстиненция.

Учените са на мнение, че интернет зависимостта задължително трябва да бъде включена в официалния справочник на психичните заболявания, следващото издание, на който се очаква да излезе през 2012 г. Характерни белези на това разстройство са нуждата да се седи колкото се може по-дълго в Мрежата, да се купуват по-нови компютри и софтуер и да се осигурява колко се може по-бърз интернет достъп. Пристрастените често губят представа за времето, забравят да се хранят и спят, а при някои се стига до лечение в болница.

Компютърната зависимост при децата и младежите води до много негативни последствия. Те трупат отсъствия, не спят през нощта, а дремят в училище, нямат мотивация за учебен труд. Постепенно се десоциализират, почти не поддържат други контакти извън Мрежата. Отделно са чисто физическите проблеми в резултат от обездвижването и многото часове пред екрана на монитора.

Ето няколко шеговити и не до там толкова шеговити предупреждения за пристрастяването към интернет:

Внимавайте! Започвате да се пристрастявате към Internet, ако...

...започнете да целувате Web страницата на приятелката си.
...са ви нужни 15 минути, за да скролирате списъка си с отбелязани интересни Web страници.
...в стъклата на очилата ви се е отпечатал неизличимо образът на някаква Web страница.
...откажете да отидете на почивка на място без ток и телефонни линии.
...съгласите се най-накрая да заминете, но само защото сте си купили компютър бележник и клетъчен модем.
...прекарате полета обратно към къщи с компютъра в скута, а детето - в багажника над главата ви.
...често се унасяте в мечти как ще си инсталирате по-бърза връзка.
...сънувате на HTML.
...поставяте .com на края на всяко изречение, когато пишете на компютър.com
...излезете от стаята си и откриете, че родителите ви са се пренесли да живеят другаде, а вие нямате представа кога.
...включвате интеркома на излизане от стаята, за да чуете, когато получите електронна поща.
...жена ви нахлузи перука на монитора, за да ви припомни как изглежда тя.
...всичките ви приятели имат @ в имената си.
...кучето ви има собствена Web страница.
...не можете да се обадите на майка си, защото тя няма модем.
...забележите, че къщата е тиха, и нямате представа къде са децата ви.
...телефонната ви сметка пристига в кашон.
...пишете домашните си на HTML и давате на учителя URL.
...не знаете пола на тримата си най-близки приятели, защото те използват неутрални безполови имена в мрежата, а вие никога не сте си направили труда да попитате.
...започнете да търсите горещи Web адреси по стените на обществените тоалетни.
...кажете на шофьора на таксито, че живеете на http://123.elm.street/house/.
...наистина сте се чудили какво ли ще стане, ако опитате този адрес.
...жена ви въведе ново правило: "Компютърът да не влиза в леглото!"
...приятелите ви вече не ви изпращат електронна поща, а направо се свързват към вашия MUD или IRC канал.
...поръчате на водопроводчика да смени стола пред компютъра ви с тоалетна чиния.
...накланяте главата си хоризонтално, когато се усмихвате.
...започнете да се чудите как може вашият Internet доставчик да нарича 200 часа месечно "неограничен достъп".
...жена ви каже, че общуването е важно за брака, и вие й купите компютър и инсталирате втора ISDN линия, за да можете да chat-вате.
Лечение

Първите симптоми на зараждащата се зависимост могат да бъдат открити още, когато детето е в трети – четвърти клас. За съжаление, обаче родителите усещат проблема чак тогава, когато вече е твърде късно. И причината е не само в това, че повечето хора в активна възраст днес нямат възможност да отделят нужното време на децата си, но и че не са запознати с рисковете от съвременните технологии. Лечението в случая, както и при повечето зависимости, е чрез когнитивно - поведенческа терапия. Успехът на психолога зависи преди всичко от типа личност – най-вече от мотивацията й и от умението й да чува другия – това много  помага.

 Превенцията в случая е много трудно нещо. При всички положения една от стъпките е запълване на свободното време на децата, повече ангажименти в училище. За съжаление, в днешните условия на недостиг на финансов ресурс в училищните бюджети първото, на което се посяга, са занималните. А в тях учениците уплътняват поне три часа дневно, което е особено важно за децата в риск – просто ги държи далеч от улицата, от компютрите, компютърните зали.

Няма специфично лечение за пристрастяването към мрежата. Обикновено се прилагат същите методи като и при други психологически зависимости. Професор Ечебуруа препоръчва пълната забрана на достъп през първите дни, а по-късно ограничаването му до 120 минути на ден. Същевременно се извършва и лечение за избягване на мисли, свързани с интернет, докато потребителят не е в мрежата. Освен това е добре да се избягва дългото излагане на фактори, причиняващи силно желание за влизане в интернет, тъй като това може да доведе до промяна на начина на живот на пациента и използването на мрежата да стане неконтролируемо.

На противоположното мнение е д-р Кимберли Йънг, който смята, че абстиненцията при лекуване на психологически пристрастявания е невъзможна. Тя предлага серия указания, които могат да се прилагат при прекомерната употреба на интернет: прекъсване на рутината за връзка с мрежата с цел прекратяване на навиците; определяне на схема на свързване по часове, така че да се създаде чувство за контрол; поставяне на малки, изпълними цели; изготвяне на списък със задачи, които пациентът трябва да свърши, след използването на интернет. Естествено третата гледна точка по темата е взимане на превантивни мерки от страна на самия потребител. За целта, потребителят трябва да е напълно убеден в успеха на тези мерки и в необходимостта от взимането им.

Новите теории защитават позицията, че мрежата е само проводник на проблемите, които са били в латентно състояние у потребителя, тъй като интернет е убежище за хората, които имат проблеми със социализацията или депресията. Затова и лечението трябва да бъде индивидуално и да отчита на първо място обстоятелствата, свързани със съответния потребител.

Поведенческите предпоставки се откриват при хора, които например имат проблем в общуването. За да избегнат неудобството от връзката с околните, те все повече затъват в Интернет, където неприятните емоции от директното общуване с други хора могат да им бъдат спестени. Най-сладкото изкушение на Интернет е, че всеки може да се сдобие с нова идентичност,   да общува с другите и да приеме онлайн "връзките" като истински.

И накрая нещо любопитно: Полувоенен лагер в Китай лекува пристрастени към Интернет.

Армейски полковник от военната болница в Пекин ръководи център за лечение на децата на новобогаташите, зависими от мрежата. Така Китай продължава битката срещу зависимостта от глобалната мрежа. Властите в страната я смятат за умствено разстройство, което засяга милиони младежи.

Близо до Пекин действа лечебен център, който водещи агенции сравняват с военен тренировъчен лагер. Центърът за Интернет зависимости в област Даксинг използва комбинация от терапия и военни упражнения. В него ще се лекуват децата на китайските новобогаташи от пристрастяване към онлайн игри, Интернет порнография, кибер секс и чат, предаде Technews. bg.
Центърът е финансиран от правителството и се ръководи от армейски полковник от военната болница в Пекин. Това е една от малкото клиники в Китай, които лекуват пациенти с Интернет зависимост. Пациентите са предимно младежи между 14 и 19 години. Един от тях е Ли Янлин, 18-годишен студент от университета в Пекин. Той признава, че постепенно започнал да се пристрастява към Интернет игрите, от което пострадали оценките му от изпитите. След няколко седмици, прекарани в центъра Даксинг, Ли осъзнава „фалша на онлайн игрите”. Цената на лечението в центъра не е по джоба на обикновения китаец. Месечно се заплащат около 1290 долара, което е приблизително средният годишен доход в Китай. Понякога обаче тук се лекуват безплатно деца от бедни семейства.

Да се поучим и да реализираме китайският опит и на българска почва ли? Ако сега, днес, тук и сега въпросът ми звучи шеговито, то е възможно много по-скоро, от колкото предполагаме дори, да осъзнаем реалността на проблема и да потърсим изход, да лекуваме болните.




Гласувай:
14



1. julia13 - Питане???
19.07.2009 13:52
Предлагам ви поредният си ужасно дълъг пост, как е по-добре, да го разделям на части или така!? Вариант за сбиване отказвам, хубаво е да се обхване тематиката от много, много страни!
Прекрасна нова седмица!
Мир и здраве!
цитирай
2. tili - Постът си е идеален -
19.07.2009 14:14
цялостен, иформативен и дори смешен на места. ;-)))
цитирай
3. krotalka - Много полезен постинг!
19.07.2009 15:04
Остави го така, разделен на части ще загуби смисъла си.
Признавам си,че съм пристрастена интернет маниачка, но правя опити за откъсване...Няма да пиша повече,че току виж съм надминала по обем постинга...
цитирай
4. julia13 - do tili
19.07.2009 15:04
много ти благодаря tili за коментара и одобрението, притеснението ми идва, че е дълък (обемист), а аз знам по себе си как не ми се четат дъъъъълги неща, макар и хубави, полезни!
tili , още веднъж БЛАГОДАРЯ!
Усмихната седмица!
цитирай
5. julia13 - до krotalka
19.07.2009 15:09
и аз заради това не го направих на части, защото знам, че се позагубва и смисъла, а дори и интереса да се прочете и 2-рата част и 3-тата и т.н. Много съм ти благодарна, скъпа krotalka, и за коментара, и заради факта, че си сред най-четените и изявени блогери, тоест наясно си с пристрстяването и присъствието??!!!
Свежа и интригуваща нова седмиац!
цитирай
6. flow - никога на части....
19.07.2009 23:56
освен ако не е книга.Вярно е че има процент на зависимост към интернет у нас.Някой не могат да спрат да пуцат с мишката комшията от другия блок,други са форумни звезди с над 100 поста на ден,при ограничение 4 минути за пост.Трети пък оползотворяват зависимостта си като уча,пишат в блогове,информират се,забавляват се и др (ама тия последните сме малко а?)Ами ако интернет спре?Връщаме се 20 години назад в развитието на човечеството
цитирай
7. yuliya2006 - И няма нощ и няма ден, по клавиши п...
20.07.2009 07:29
И няма нощ и няма ден,
по клавиши пръстите се гонят.
Страст, амбиция, суета,
превзели днес са таз душа.

И няма нощ и няма ден,
флиртува, влюбва се, умира.
За короната кралица да е тя,
обсебена, попаднала е в клопка.

И няма нощ и няма ден,
душата ту ражда се - ФЕНИКС.
Любов и сласт рисува - магия
а после съкрушена в миг се срива.

И няма нощ и няма ден,
мисълта е там в света измамен.
Героиня ту на пиедестал,
ту бутната в калта умира.

И няма нощ и няма ден,
попаднала е във виртуален свят.
Ту красавица неземна - ФЕЯ,
ту вещица жадуваща за мъст.

И няма нощ и няма ден,
на света илюзионен жертва.
Пристрастила се е тя - наркоза,
от лудите по-луда - не е тук.

06.04.2008
ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
8. julia13 - do flow
20.07.2009 11:04
Благодаря ти, уважаеми flow за коментара, само на 17 години детето, а колко мъдро разсъждава и пише, браво, браво има надежда за България щом има такива деца! Искренни благодарности flow !
Светли и щастливи дни!
С уважение!
цитирай
9. julia13 - до yuliya2006
20.07.2009 11:06
Скъпа, за сърцето и душата ми, yuliya2006, само ти можеш да направиш такъв блестящ коментар в римувана реч. Говори много, казва всичко! Благодаря ти приятелче yuliya2006!
С много обич!
цитирай
10. pegas08 - July, хвала на теб! Ти си човекът!
24.07.2009 17:55
За твоето парче съм измислил термин"блогбастър'. И хич да не ти пука , ако не е на "видно "място".На шушумигите в супата да им го изсипеш, пак няма да схванат. Проблемът е наистина биг, но неизбежен. затова и Пегас си каза , бежте краченца да бягаме. Обичам те, герой си, спасявай каквото можеш!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: julia13
Категория: Други
Прочетен: 1698467
Постинги: 484
Коментари: 2027
Гласове: 18279
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031