Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2009 22:02 - До пълната победа на бахура
Автор: julia13 Категория: Други   
Прочетен: 2977 Коментари: 6 Гласове:
9



До пълната победа на бахура
by newswriter on 02/12/2009 1:00 AM
image

imageЛюбослава Русева

Дневник

 

Тъпоумието на тълпата е най-голямата гаранция за престола и за трайността на монархическото управление.*

Езиковеди от 14 български и европейски университета (?!) се събрали в Пловдив и стигнали до заключението, че пълният член трябвало да отпадне. В което има нещо твърде положително! Тези хора са могли да се изучат за зъболекари, анестезиолози или коремни хирурзи, но явно милостива сила е насочила професионалната им реализация към по-безопасно за околните поприще…

Впрочем никъде не прочетохме имената на езиковедите, които са настоявали за отпадане на пълния член, отличаващ подлога в изречението. И това е чудесна метафора, доколкото в случая извършителят на безобразието е нарочно скрит зад анонимността на колективната безотговорност. Прави впечатление и друго: във вдигнатата пушилка под формата на дискусия "за" и "против" се изказаха журналисти, блогъри, дори Кошлуков, а министърът на образованието облече справедливия си гняв в ироничния призив "да премахнем всички граматични правила, да махнем и буквите". Но защо ли никой от анонимните кастратори не извика публично: "Долу пълния член!"?

Най-опасните граждани в едно царство са хората, които знаят добре да пишат и които са надарени с естествени дарби на наблюдателност.

Не е вярно, че въпросът за пълния член е чисто езиковедски, в каквато посока тръгна дебатът. Защото колкото към граматическото устройство на българския език, той има точно толкова отношение и към (контра)културното моделиране на българското общество.

Пълният член не просто показва кой е извършителят на действието, а има важната функция да разкрива и степента на грамотност. Или, както каза един колега, човек може да се преструва на демократ, на некорумпиран, на компетентен, на милосърден, на толерантен, но

само пълният член му отнема правото да се преструва на грамотен

Тъкмо в това е малката победа на грамотния в тукашното тресавище, както и единственото му богатство всъщност. Защото всякакви опити за организирано изпростяване – чалга, риалити и пърцуца с Преслава, са безсилни пред иначе простичките ът/ят в съществителните имена от мъжки род.

Просвещението на народа е вървяло досега без система, заради това няма обществено мнение и обществена мисъл, правилно поставена за държавните работи и политиката.

Точно в седмицата, когато анонимните езиковеди извадиха брадвата срещу пълния член, едно изследване на "Академика" разкри печалния факт, че 50% от завършилите гимназия са неграмотни. Половината от хората, достигнали до пълнолетие и вече имащи правото да гласуват, не знаят базовите граматически правила - обстоятелство, което силно усъмнява и в способността им да спазват базовите социални правила.

Подобен (при това умишлено постигнат) "успех", между другото, е отбелязала единствено китайската образователна система в края на 60-те години. Нали помните, културната революция в Китай започва на 20 март 1966 г., когато Мао Дзедун казва: "Ние имаме нужда от решителни хора, които са млади и не особено образовани", а четвъртата му и последна съпруга Цян Цин издава циркулярно писмо, в което посочва с кого по-точно следва да се борят "решителните млади хора" - с "учените - тирани, които говорят на неразбираем език, за да заглушат класовата борба на народа и да отклонят вниманието му от проблемите на родината".

Какво става оттам нататък е известно. Първите хунвейбини излизат на улицата на 29 май 1966 г. и атакуват университета "Цинхуа". Това са ученици от средните училища, на възраст между 12 и 14 години, които носят на ръкава си червени ленти с жълт надпис "Хун Вей Бин" (червени стражи). Следва щурмуване на библиотеки и галерии, горене на книги…

Българският народ има инстинктивна омраза против всичко, което изпъква начело. Той е готов да смаже всекиго, който се издига по-високо, та ако ще дори и в безсмислието.

В нашия вариант, разбира се, протичащата през последните 20 години "културна революция" е далеч по-рафинирана, но въпреки това

хунвейбините ни се получиха чудесни

Ето един там хвърля от прозореца плик с празни консерви от риба, а друг подкарва с мръсна газ потрошено голфче, от което дъни "Води ме в някоя квартална кръчма" на Ивана (приятел твърди, че един ден този стих ще стане политически апел). Трети за малко да сгази майка с количка, псувайки я затова на "майка", докато четвърти точи лиги под билборда на мастика "Пещера", от който извират дини, силикони и всеобща вулгарност.

И всички те са все "решителни и не особено образовани хора" - идеалната порода за умело контролиране в желаната от "цянцините" посока, чийто житейски хоризонт беше описан в един форум изключително сполучливо: "Искам бахур, джумерки, гроздова, тъпани, зурли, кючеци, риалити шоута, силиконови цици, дайрета, конкурси с мокри фанелки, Азис в прозрачни рокли и мазни политици да ми обясняват к`ви сме европейци. Искам мангизи, ядене и пиене и басейн, пълен с кюфтаци и печени пилета и чевермета, а аз наоколо да плувам, дъвчейки и слушайки чалга."

Но за малко да пропусна най-важното! Аргументът на анонимните езиковеди бил, че пълният член трябвало да отпадне, понеже тъкмо хунвейбините не го спазвали. По тази логика, значи, да се готвят Правилникът за движение по пътищата, Наказателният кодекс и на практика всички закони…

Ниските чела са мнозинство в тая страна. А ниските чела не са в състояние да направят бунт против короната.

Българската публичност и сега е извънредно просташка, защото

всеки може да извади на показ празната си душа и да я развява години наред

до пълно оливане. И сега е изпразнена от култура, смисленост и въздух. Представяте ли си обаче какво ще се случи, когато и последното правило, отличаващо грамотния от простака, отпадне в полза на простака...

Дали става дума за конспиративно социално инженерство, ще е силно да се твърди. Повече от очевидно е обаче, че нормите бяха умишлено побутнати да се срутват като плочките на домино - една след друга, повличайки всички останали.

И ето го резултата: простащината не просто не бива санкционирана, а е ухажвана, глезена и дундуркана. С незнаещите и неможещите се съобразяват. Простият е специално обгрижван, за да стане още по-прост и по възможност - простак, а отделни учени и цели творчески колективи планират довеждането му до състояние на съвършенство.

Е, няма начин някой ден това да не свали и последния смокинов лист на остатъчно приличие. За култура вече не говорим - каква ти тук култура, когато предстои пълна победа на бахура?

*Цитатите в курсив са от книгата "Цар Фердинанд. Съвети към сина" (Университетско издателство "Св. Климент Охридски", С., 1991 г.) Наставленията на вече абдикиралия цар към сина му Борис III са писани около 1938 г. и са преписани от царските архиви в град Кобург от българския дипломат Димитър Йоцов, лично приближен на Фердинанд. Документът се съхранява в Централния държавен архив. Внукът Симеон Сакскобургготски неведнъж е опровергавал автентичността му, което не ни пречи да припомним тези поучителни размишления за властта и управляваните.



Тагове:   победа,


Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. pegas08 - Чудесно написано.
04.12.2009 22:11
Браво. Може ли да добавя нещо поетично?
цитирай
2. pegas08 - В защита на пълния член!
04.12.2009 22:15
Обратно към блога | Предишен постинг | Следващ постинг | Редактирай | Изтрий27.11 17:56 - Посмъртно # 451Давам думата на моят приятел, Пишман Граматиков, за кратко изложение!

Умря ми членът, мили дами!
Как да си призная?
Конференция вече се събира.
Аз, да се покая.


Крайно време беше.
В пенсия да излезе.
Кратък член, се тук понесе.
Пълният залезе!


Въпроси, много се решават.
Истина ви казвам!
За дължината, приказка не става.
Кратък ви показвам.


Омръзнах на тинейджърки.
Пъхат, де не трябва.
И после, класната се ежи.
От двойки и призлява!


Секс- шопите ликуват!
Тръгна оборота.
Дълги, лъскави купуват.
Вгорчиха ми живота!


Дори в личен план,
Мойта ме заряза.
Мен, безупречен левент!
При бодигард избяга!


За милост няма да се моля.
Кратко ще си карам.
На нашата просвета крива.
Пълен член, не става!
цитирай
3. julia13 - до pegas08
04.12.2009 22:31
благодаря ти, приятелю pegas08, чудесно красноречиво - поетично изтречено и от теб, но истината е не жалка, не тъжна, тя е направо пагубно плачевна! Казвам го аз, брояща се за опимистка!
Лека и спокойна нощ!
цитирай
4. pegas08 - Джу, за мен беше истинско удоволствие.
05.12.2009 00:37
Гледам, добре е настанен, за което ти благодаря и аз!
Джу...съмняваш ли се в нашата победа?
Горе главата, ти си силно момиче!
цитирай
5. tili - Бахура отдавна
05.12.2009 14:43
победи в БГ. Промените в правописанието само потвърждават факта !!! Законите следват живота, нали? Но пък ми прави впечатление, че на английски пишат правилно. Когато нямаш перспектива в държавата си - защо да се мъчиш да й учиш езика? И без това е труден...
цитирай
6. julia13 - до tili
06.12.2009 12:58
много тъжно и много вярно, благодаря ти, tili, за коментара!
Хубава нова седмица!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: julia13
Категория: Други
Прочетен: 1705564
Постинги: 484
Коментари: 2027
Гласове: 18279
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930