Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2011 09:48 - Шарената дрешка
Автор: icebarbi Категория: Други   
Прочетен: 1714 Коментари: 0 Гласове:
6



Лошият характер на братята изпъква още повече при сравнение с характера на Йосиф.

„Все пак, един от тях имаше напълно различен характер – по-големият син на Рахил, Йосиф; рядката красота на лицето му явно бе отражение на вътрешната красота на сърцето и ума му. Чист, жизнерадостен и весел – младежът очевидно притежаваше сериозен и твърд морал. Той слушаше наставленията на баща си и обичаше да се покорява на Бога. Качествата, които го отличиха по-късно в Египет – кротост, вярност и правдивост, – вече се изявяваха в ежедневния му живот. Тъй като майка му бе мъртва, цялата му привързаност се насочи с още по-голяма сила към неговия баща и сърцето на Яков се привърза към това дете на старостта му. Той обикна Йосиф повече от всичките си деца” (Елън Уайт. Патриарси и пророци).
 

Прочетете Битие 37:3, 4. "А Израел обичаше Йосиф повече от всичките си деца, защото беше син на старостта му, и му беше направил шарена дрешка.
  4. Но братята му, като гледаха, че баща им го обичаше повече от всички тях, го намразиха и не можеха да му говорят спокойно."


Защо този жест на бащата още повече влошава положението?
 

Скъпата дреха, подарена на Йосиф от сляпо привързания към него баща, е прекрасна, изтъкана в различни цветове – много по-изтънчена от тези на братята му - и напомня за одеждите, носени от високопоставени личности. Братята решават, че баща им без друго ще продължи да отдава все по-големи почести на този син; това може да означава само едно – ще му предаде и първородството. А първородство означава най-голямо наследство. Няма никакво значение какви са подбудите на Яков за този жест – може да е просто знак на обич и нищо повече, – но е огромна грешка, защото разпалва още повече пожара на омразата към Йосиф в сърцата на неговите братя.

В някаква степен шарената дреха символизира земните почести и слава; земни, следователно временни и повърхностни. Пишейки тази история, Моисей поставя дрехата в контекста на по-голямата любов на Яков към Йосиф в сравнение с останалите му деца и по този начин - в центъра на тяхната омраза и всички последствия от нея.
 

Получавали ли сте някога светски почести? Приятно ли ви беше? Колко време след стихването на еуфорията или чувството за удовлетворение тези почести вече не означаваха нищо (или почти нищо) за вас? Каква е поуката? Вижте 1Коринтяни 9:24–26.
Не знаете ли, че които тичат на игрището, всички тичат, а само един получава наградата? Така тичайте, че да я получите.
  25. А всеки, който се състезава, се въздържа от всичко. Те вършат това, за да получат тленен венец, а ние - нетленен.
  26. И така, аз така тичам, не като към нещо неизвестно; така удрям - не като че бия въздуха;



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: icebarbi
Категория: Други
Прочетен: 2130698
Постинги: 1177
Коментари: 993
Гласове: 1945
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930