Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2014 08:39 - "Православна книга за вечния живот" на богослова Дарин Алексиев
Автор: sourteardrop Категория: Изкуство   
Прочетен: 1382 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 21.01.2014 11:36


image

"Не бой се никак от онова, което има да претеглиш. Бъди верен до смърт, и ще ти дам венеца на живота" (Откр. 2:10)

На българския пазар има една уникална и изключително ценна за православните християни книга - "Православна книга за вечния живот".

Неин автор е богословът Дарин Алексиев, а главен редактор е Сливенският митрополит Йоаникий.

Книгата разкрива традицията на Православната Църква, свързана със смъртта, опелото, погребението и панихидите. Тя дава отговор на най-важните питания, свързани с подготовката за погребението, описва последователността на обреда, свързан със самото погребение, и разкрива смисъла и значението за покойния на всяко едно от действията на близките. В изданието са включени обяснения за това какво се случва с душата на 3-тия, 9-тия и 40-тия ден, защо трябва да почитаме паметта на починалите и как можем да им помогнем. В предлагания труд се съдържат важни указания за значението на милостинята, давана в памет на православните покойници.

„Православна книга за вечния живот” е своеобразен практически сборник на основните въпроси и отговори, свързани с преминаването на човека от земния живот във вечността. В нея са разгледани и въпроси като: Какво се случва с некръстените починали младенци?; Как да се молим за деца, жертви на аборт?; Може ли да се молим за пияници, за невярващи християни, за нехристияни?; Полага ли се православно погребение за самоубийци?

В отделно приложение са събрани най-важните молитви, които миряни могат и трябва да четат при смърт на техен близък, както и какви молитви да се четат при липса на свещеник.

Това ръководство е особено ценно именно с практическия си характер, коментира главният редактор митрополит Йоаникий. То ще запълни недостига на знания у онези вярващи, които нямат информация как точно да изпълняват християнския си дълг спрямо своите близки покойници.

От векове тайната на смъртта е вълнувала човечеството. Има много написано за това що е смърт и какво следва след нея. Според руския светител Теофан Затворник „целта на човек не е на земята, а в другия живот. Ако тя бе на земята, ние не бихме умирали, а след като умираме, то значи, че истинският ни живот не е на земята. Земният живот е само подготовка за другия”. Постоянното помнене на смъртта не носи малодушен страх на православния християнин, а го подбужда към любомъдрие, благочестие и добър нравствен живот. Вярващият живее с надежда, че след като се освободи от тежките връзки с плътта, ще премине към покой. Векове наред Св. Църква мъдро е призовавала при идването на смъртта християните да прибягват до утвърдените средства за очистване на душата – Тайнствата св. Изповед и св. Причастие. Тези Тайнства подготвят душата за нейното преминаване във вечността. Според вярата, извършените добри дела и твърдото упование в милостта Божия християнинът след смъртта си наследява вечен блажен живот.

"Уверен съм, че настоящото четиво ще подбуди към задълбочен размисъл онези, които отдават голямо значение на материалното и забравят за вечността. И когато читателят внимателно вникне в съдържанието на книгата, в нейната дълбочина, тогава ще почувства силата на православната вяра, ще изгрее слънцето на надеждата, което ще го насочи по правия път на покаянието за греховете, път към блажената вечност. Ето защо, вярвам, че има много богопредани и боголюбиви православни християни, които ще посрещнат с интерес и внимание съдържанието на тази книга и с любов и трепет ще приемат нейното съдържание, за да преминат достойно земния живот и неосъдително да застанат пред страшния Христов съд", посочва в предговора към изданието митрополит Йоаникий. Той определя книгата като актуално, навременно и необходимо ценно духовно ръководство.

Времето на нейното издаване - Рождественските дни, е избрано неслучайно, за да се подчертае неразривната връзка между земния живот, смъртта и вечния живот.

Книгата може да бъде намерена в църковните магазини и в книжарниците, където се продава православна литература.

http://www.skat.bg/products.php?type=10&genre=4974&page=0




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sourteardrop
Категория: Изкуство
Прочетен: 4650482
Постинги: 5200
Коментари: 2777
Гласове: 1234
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930