Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2009 21:53 - Earth Hour - Часът на Земята
Автор: julia13 Категория: Технологии   
Прочетен: 1689 Коментари: 4 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Часът на Земята 2009

 На 28-ми март 2009г. в 20:30 часа 50 милиона хора, сгради и забележителности по целия свят ще спрат електричеството за един час –  познат като Часът на Земята (Earth Hour). Това е най-голямото 
доброволно спиране на електричеството в историята.

Часът на Земята включва малките промени, които всеки е способен да извърши през живота си и да направи характера на Часът на Земята част от ежедневието ни. Да изгасиш осветлението, символизира да включиш лампичката в съзнанието си за ползата от намалянето на електронната емисия. Представете си резултата, ако всички по земята изгасят осветлението си за един час? Покажи на света, че те е грижа с едно просто действие. Колективно можем да направим голяма промяна.
 Часът на Земята свързва хората заедно, то може да ви спести пари и 
може да помогне да спасим планетата.

Сигурно се питате...е и? Ще изгася осветлението си за един час. Какво полезно ще направя? Е, като спирате електричеството, вие приобщавате други да протестират срещу глобалното затопляне и будите внимание, свързано с проблема в промените на климата. Като изключвате осветлението си, знаете, че участвате в една добра кауза. Пестите пари. Пестите енергия. И ви пука. Всъщност да ти пука е това, от което всички ние се нуждаем, за да спасим земята, нали? Това не си ли заслужава 
един час в тъмното?

Включете се. Един човек като мен може да не промени света, но милиони хора могат. Просто трябва да ни е грижа за земята.

Кампанията възнамерява да покаже, че светът може да се обедини в борбата срещу промяната в климата.

 

Часът на Земята в България


На 28 март София ще бъде център на Часът на Земята в България, като угаси светлините си и създаде по този начин информираност и обществено съзнание за проблемите на глобалното затопляне. Столична община вече заяви, че фасадните светлини в центъра на града ще бъдат угасени.

Катедралният храм-паметник „Св. Александър Невски”, най-голямата източноправославна катедрала на Балканите, ще стане централна точка 
на Часът на Земята в София. Други знакови сгради като няколко национални музеи и галерии, столични театри и обществени сгради 
също ще се включат в инициативата. Хиляди хора ще се присъединят
 към световната инициатива срещу глобалното затопляне.

През 2009 милиони хора, различни по раса, националност и религия ще се обединят в Часът на Земята, за да покажат на света, че се налагат спешни действия срещу глобалното затопляне.

Присъединете се към Часът на Земята 2009, угасете осветлението си в 20,30 часа на 28 март 2009, събота!

 За какво става въпрос:

Толкова е лесно – просто щракни ключа на осветлението!

Часът на Земята започна през 2007 в Сидни, Австралия, приканваща гражданите да угасят лампите си за един час. Само година по-късно 
това събитие стана глобално движение с повече от 100 милиона участници в 35 държави. Световни забележителности потънаха в тъмнина като символи на надеждата за една кауза.

Повече от 64 държави и територии участват в Часа на Земята 2009. Техният брой расте всеки ден, защото хората осъзнават, че едно толкова просто действие може да има значимо въздействие. Часът на Земята е послание на надежда и призив за действие. Всеки може да допринесе за промяната.

Какво да правим на тъмно за час?

Климатичното турне

От 21 до 25 март 2009 г. по улиците на София ще може да проследите климатичното турне на на международна природозащитна организация.

Турнето се осъществява със специално пригоден лекотоварен автомобил, оборудван на покрива със слънчеви панели с мощност 2 kW, които го захранват по време на престоя му. Той носи на борда си
 информационна шатра за причините за промените в климата и 
съвети какво всеки може да направи, за да ги ограничи.

Една от големите атракции на турнето е велоергометърът, с който хората могат да проверят колко енергия могат да произведат сами.

График на климатичното турне
21 март, събота - Южен парк
22 март, неделя - площада пред Националната художествена галерия
23 март, понеделник - двора на ректора на Софийски университет "Св. Климент Охридски"
24 март, вторник - Бизнес парк София
25 март, сряда - (очаква се потвърждение) Нов български университет

 

Ако искате да отбележите събитието заедно с много други хора

На 27 март, петък, от 18 ч. в Дома на киното ще може да гледате филм за промените в климата. За да влезете, трябва да имате 
безплатен билет. Може да го получите по време на климатичното турне на WWF в София или в офиса на организацията на ул. Княз Борис І 71, ет.2.

На 28 март, събота, от 19,30 ч. пред Народния театър концерт на открито на свещи ще отбележи "Часът на Земята 2009".

Как да отпразнуваме с приятели?

Някои ресторанти в София ще организират специална вечеря на
 свещи,
но не пречи вие също да импровизирате нещо подобно у дома.

Играете ли футбол, баскетбол, ръгби или друг колективен спорт? Помислете дали не може да пробвате да го играете  на тъмно с челник на главата.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. yanichka92 - :)
26.03.2009 00:21
Дано да сме повече хора, семейството определено ще се присъединим! :) Подобни инициативи да изключително вразумяващи, жалко е, че твърде малко хора го проумяват... Прекрасен пост, поздрави ^^
цитирай
2. tomich - Чудесна инициатива!
26.03.2009 19:30
По принцип напълно оправдана. Но ще кажа още нещо. Тази инициатива няма осезаем физически ефект в рамките на един град или дори държава против загоплянето на климата. Тя би имала такъв, ако изключването обхваща континентални територии, което практически е неосъществимо. Затова остава само символичния ефект. Но той обаче няма ясна за хората връзка със затоплянето на климата. Би трябвало да се разяснява, че пестенето на електроенергия има ефект, когато е масово, глобално и ПОСТЯННО. Само тогава може да намалеят вредните емисии от ТЕЦ-те, които са основна причина за промяната на климата.
цитирай
3. julia13 - до yanichka92
29.03.2009 12:36
Благодаря ти за коментара.
Аз мисля, че стъпка по стъпка все повече и повече хора ще проумеят и това и много други неща!
Всичко добро!
цитирай
4. julia13 - до tomich
29.03.2009 12:40
Абсолютно съм съгласна с теб и това е работа на правителствата, на правителствените и на неправителствени организации, които да правят глобални разяснителни кампании на населението от цял свят, с всички средства за разпространение. Дано пък да го направят, ще ми се да вярвям, че ще доживея този ден в който да видя с очите си това, за което е съществено да се говори, а не всеки ден да ни заливат, буквално, с несъществена, безстойностна информация.
Благодаяр ти за коментара.
Всичко добро!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: julia13
Категория: Други
Прочетен: 1705774
Постинги: 484
Коментари: 2027
Гласове: 18279
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930