Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2009 10:14 - Не казвай ДА, когато искаш да кажеш НЕ.
Автор: julia13 Категория: Технологии   
Прочетен: 7571 Коментари: 19 Гласове:
10



Не казвай ДА, когато искаш да кажеш НЕ.

Класически правила за придобиване на увереност!!!

 

 

Много често ние казваме ДА, ръководени от чувството за дълг, етични и религиозни норми. Това позволява на хората да ни обиждат и използват. Вместо да спечелим, ние губим тяхното уважение.

НАУЧИ СЕ ДА КАЗВАШ “НЕ”!!!

Истинската дама трябва да умее да показва характер Неловко ти е да отказваш на молбите на близките си. Не умееш да държиш на своето. Веднага предаваш фронта, мъчиш се да излагаш неубедителни оправдания. И в крайна сметка се принуждаваш да ядеш омразно ястие по време на гости и да вършиш чужда работа в офиса. Можеш ли да се научиш да казваш твърдо "не" така, че да не си разваляш отношенията с приятелите и колегите си?

Една деликатна дума, казана на място и в подходящия момент, е в състояние да сътвори чудеса.

Приятелката ти постоянно виси у вас и вечно плаче на рамото ти колко тежък е животът й. Сестра ти иска да й заемеш скъпата си нова рокля (онази, която дори самата ти още не си я носила) и ти казваш „ОК“. Гаджето ти настоява да замените планираната вечеря навън с домашно приготвени пържоли пред телевизора („Ти ще ги направиш, нали, мило?“). И веднага се навиваш да отмениш работата на колежката, която знаеш, че говори глупости зад гърба ти, въпреки че си затънала до гуша в задачи. Племенниците ти разчитат на теб, защото както винаги, сестра ти няма време, сякаш ти си тяхната майка и бащата и изповедник и всичко. Колежката ти те използва за кошче за душевни отпадъци („защото само ти я разбираш, никой друг”). Звучи ли ти познато? Спокойно, още много жени като теб си усложняват живота само и само да свършат услуга на другите, защото им е адски трудно и неудобно да откажат. Припомни си тази статия следващия път преди да промълвиш „да“ с половин уста или да стиснеш зъби и да се оставиш гневът да те изяде отвътре. Има и някои мили и културни начини да откажеш.

Общуване.

Общуването заема една голяма част от ежедневието на Аз-а. То е една от потребностите заложена в него. Никой човек не е сам за себе си, неговата личност и битие се проявяват посредством другите. Когато той сподели своя вътрешен свят и те направят същото с него, тогава настъпва истинско удовлетворение и пълноценност. Имайки взаимоотношение с другите, ние трябва да го изразяваме и поддържаме чрез общуване.

Човек не е самотен остров. Неговия живот, мисли, преживявания са свързани с останалите. Той никога не живее сам за себе си. Той изпитва потребност да общува. Така открива и самия себе си. Да общуваш означава да участваш в нечий друг живот, да споделиш неговия вътрешен свят, да съпреживееш неговите скърби и радости, така като че са твои, а и много често те стават твои. Въпреки това обаче в този процес другия си запазва своята другост. Само така общуването е пълноценно и изгражда личността. Общуването трябва да се стреми да изгради, да утвърди другия. То е една заедност, то е необратимо, неизбежно и непрекъснато без ясно изразено начало и край.

 

Защо винаги се съгласяваш?

За да направиш някаква решителна крачка, трябва да събереш сили, а за това е нужно време.

Ако се боиш да откажеш на някого, не давай отговор веднага - кажи му, че трябва да помислиш. Само много егоцентричен човек ще разчита на незабавна помощ, ако, разбира се, не става дума за извънредна ситуация.

Благодарение на отсрочката получаваш двойна изгода - избираш мека формулировка на отказ и печелиш време, през което "молителят" може да реши проблема си и без теб.

Показвайки готовност за обсъждане на молбата, не поемай никаква отговорност. Например изобщо няма нужда да обещаваш, че ще помислиш и ще се обадиш сама - нека пръв се обади оня, който е заинтересован от решаването на проблема.

Много хора действат импулсивно и нерядко адресират молбите си към онези, които просто случайно са се оказали край тях. Такъв човек най-вероятно ще забрави да ти позвъни отново. Какво пък - в този случай съвестта ти ще остане чиста, а и околните няма да имат повод да те обвиняват в коравосърдечие.

Постави условие.

Невинаги може да забавиш отговора. Колега те моли да я "прикриеш", ако шефът забележи отсъствието й. Приятелка иска спешно да й заемеш пари за нови ботуши. Без да й отказваш явно, поискай ответна услуга. Ако човекът се съгласи, ти ще получиш компенсация за изпълнението на неприятното поръчение.
Друг вариант - постави условие, което молителят едва ли ще приеме. Ти даваш на приятелката си пари назаем, но само до вечерта.

Така се е случило, че парите ще ти трябват и на теб същия ден. Само не се оправдавай и не навлизай в подробности.

Обясни причината.

Спокойно се позови на обстоятелствата, пречещи ти да бъдеш полезна. Ако не те устройва мястото на определената среща, кажи за обичайния си маршрут, и човекът ще разбере, че е предложил неподходящ вариант. Този подход ще ти позволи да запазиш репутацията си на отзивчив човек.

А какво да правиш с онези, които натрапват грижовността си? Увери въпросния господин или дама, че си във възторг от техните идеи. Но, уви, не разполагаш със себе си. Така например, ако не желаеш да нощуваш у леля си поради това, че на сутринта трябва да ставаш много рано за работа, отказът ти няма да обиди никого.

Как да се научиш да ОТКАЗВАШ?

Въоръжи се с тези простички съвети, с които ще направиш живота си много по-комфортен за твоя милост.  

1. Винаги изразявай негодуванието си на момента.

Ако не си имала тази възможност, понеже обстоятелствата са ти попречили, не се страхувай да поведеш разговор специално по темата при първия удобен случай. Колкото по-дълго се сдържаш заради мисълта, че ти е неудобно, толкова по-силно след това ще избухне недоволството ти.

2. Не очаквай всеки да те разбира.

За цялата досегашна история на човечеството това все още не се е удало на никого. Всеки си има недоброжелатели или просто хора, които не могат да проумеят постъпките ти. И това е съвсем в реда на нещата. Винаги можеш вежливо да обясниш мотивите за поведението или решението си. Само не се оправдавай! Не носиш отговорност за ничия обида.  

З. Не се опитвай да бъдеш логична.
Може да си мислиш, че колкото по-аргументирано обясниш положението, толкова по-убедително ще звучи отказът ти. Нищо подобно! Рискуваш да те заподозрат в неискреност и само ще стане по-зле. Примерно предстои среща на випуска, на която ти вътрешно усещаш, че е по-добре да не ходиш. Или не искаш. Не се опитвай да убеждаваш околните (и още повече себе си), че утре трябва да ставаш рано, защото имаш важна служебна среща и т. н. Най-много да решат, че се надуваш. По-добре признай истинските си чувства. Колкото по-добре ги осъзнаваш, толкова по-решително ще можеш да отхвърляш ненужните оферти. Без да се обясняваш надълго и нашироко и без предлагащите да се обиждат.  

4. Постъпвай, както ти е удобно.

Я си помисли: колко пъти си се срамувала да зададеш на събеседника си „неудобния" въпрос къде се намира тоалетната? Или пък си отказвала нещо вкусно, за да не затрудняваш домакинята да го приготвя? Колко често не се престрашаваш да помолиш колежките да говорят по-тихо, за да чуеш нещо от телефонния си разговор или просто да си свършиш работата, или пък някой познат да не пуши в твое присъствие?

А сега погледни от другата страна на нещата. Чудила ли си се дали докато си говориш с твоя придружител в ресторанта, той не мисли само как по-скоро да освободи пикочния си мехур? Искала ли си да приготвиш наистина специално ястие за някого и да блеснеш с кулинарните си способности, а той ти отказва, въпреки че сама си предложила? Правилото е много простичко: колкото по-удобно се чувстваш, толкова по-комфортно и приятно ще е за другите хора да общуват с теб.  

5. Ако до тук изброените съвети не ти вършат работа, ето още един, последен. Когато се съгласяваш за нещо само защото ти е неловко да откажеш, представи си следната картинка: изведнъж разбираш, че от утре в работата ти предстои страхотно натоварване. Ще работите вечер до късно, в събота и неделя и така... но не се знае докога. Това със сигурност е последният ти почивен ден за дълго време напред. Готова ли си да загубиш безценните часове в пътуване до гарата и уморително общуване с някакви далечни познати, почти роднини само за да угодиш на майка си и сестра си?

 Всичко изброено до тук влиза в част от така наречените Класически правила за придобиване на увереност.

Защото неумението ви да отказвате, въпреки вътрешната ви съпротива, е именно липсата на увереност. Неувереност в себе си, в задържането на приятели, в същността на общуването с другите, във факта да не ви изолират, да не ви изоставят, да не бъдете сама, да останете никому ненужна и непотребна. Това не става толкова бързо и лесно, уверявам ви. Приятелите ви имат нужда от вас, дори и да им откажете, те няма да се лишат от компанията ви. Никой няма да ви изолира, да ви изостави, да останете сама никому ненужна и непотребна само и единствено от факта, че и вие се нуждаете от глътка свеж въздух, от личното си пространство.

Хората постоянно се учат да общуват, не се раждат научени. Общуването е начин на живот. Човек, разумното същество - Homo sapiens, притежават уникалното умение да говори. Но целта на общуването не е просто човек да сипе поток от думи, а да влага известен смисъл, послание в тях. Отстояването на личното мнение и позициите са от особено важно значение за комуникацията. По този начин околните си правят изводи за нас като личности, за нашето мислене и за разбирането ни за живота. Има много неща, които печелим, когато комуникираме с останалите хора. Най-малкото ние се приобщаваме към тях и ставаме част от обществото, в което живеем. А и историческото време на сегашното ни съществуване е изключително демократично и либерално и притежаваме свобода на словото. Това значи, че можем без проблем, свободно да изразяваме личното си мнение, без страх от хорското одобрение или отхвърляне. Но както всяко нещо, така и общуването има своите отрицателни черти. В процеса на изразяването на мислите ни, хората, отсрещната страна, често ни разбира погрешно, или просто изопачават думите ни, т. нар. грешки в комуникацията, в кодовете на разчитане. Тук вече става въпрос за ценностната система на околните, за техните разбирания, за декодирането на много неща в изказа ни било той вербален (с думи) или невербален. И за фалша, лицемерието и лъжата, които властват във времето, в което живеем. Въпрос на умение е да се преборим с това и да докажем най-вече на себе си, че все пак добротата и искреността донасят ред в собствения ни свят. А така и в света на околните. Общуването от друга страна е начин да изразим емоциите си. Споделеното щастие е още по-голямо, а нещастието е по-малко, когато го разделим с другите, това именно става чрез комуникирането. То е начин да сме в хармония със заобикалящия ни действителност и ни прави част от цялото, от света. Ние, хората, сме благодарни за този дар на природата-речта и как иначе би било, чрез нечленоразделна реч, или нещо подобно на мучене?!Нима съседката ни, вечната бърборана, която отваряйки очи започва деня с потоци от думи не се чувства щастлива от този факт, ами отнемете и думата...?! Неее, тя може да го приема за даденост, но факт е, че без говор, без общуване, без комуникация няма развитие и това е доказано чрез деца лишени от възможността да разговарят, да им бъде обръщано лично внимание, в такива случаи е отчетено цялостно забавяне в развитието, както умствено, психическо, така и физическо. Ние хората, човеците, е необходимо да осъзнаем, че общуването е оръжие, което трябва да използваме за съзидание, а не за разрушение!

Поглезете се, бъдете егоист, заслужавате го не по-малко от другите. За да оцелеем в джунглата на живота, за да се съхраним трябва не само да се раздаваме, да даваме, но и да получаваме. Получавайки да сме убедени, че сме го заслужили, че ни се полага, да го приемем и да му се насладим.

Всичко зависи от нас и само от нас. Ще цитирам една източна мъдрост:

„Мисълта става действие, действието става навик, навика става характер, а характера става съдба”.

Замислете се как мислите, начинът ви на мислене градивен ли е за вас самата или разрушителен?

Замислете се как действате, действията помагат ли ви за емоционалния комфорт или напротив?

Замислете се как характерът, начинът ви да не можете да бъдете себе си точно когато на вас ви се иска е повлияло на цялостния ви живот и съдба, а можете ли да се промените, късно ли е?

Никога не е късно, стига да го осъзнавате, да го желаете и да положите усилия да промените мислите и действията си. Сам и никой друг, вие сте господар на своя живот, на своите действия и бездействия, сам и никой друг.

Уверените в себе си хора са многократно повече уважавани и отношението към тях е с известна доза респект. Как искате да ви уважават, ако вие не се уважавате, ако вие сте в услуга на всички и всичко, а за самата себе си нямате време да се погледнете в огледалото, да отидете на фризьор, на маникюрист, на релаксираща сауна? Самоуверените хора излъчват надеждност и сигурност, огледайте се и ще ги забележите по походката, по телодържанието, по излъчването.

Научете се да казвате "не". Днес животът ни предлага разнообразни дейности и развлечения. Често не знаем какво да изберем и тогава започваме да изпитваме умора. Обмислете кое е най-важно и приятно за вас и кажете "не" на всичко останало.

 

НАУЧИ СЕ ДА КАЗВАШ “НЕ”!!!



Тагове:   КАЗВАЙ,   кажеш,


Гласувай:
10



1. an200 - Много полезен пост.)
26.07.2009 10:17
Благодаря ти!
цитирай
2. julia13 - до an200
26.07.2009 10:29
Благодаря ти an200, старая се да са изпипани отвсякъде, имайки предвид аудитирията, и теб, разбира се!
Свеж и прохладен ден!
цитирай
3. yuliya2006 - ЮЛ, ПРЕДИ ГОДИНИ ЖИВЕЕХ В ЕДИН КВ...
26.07.2009 10:31
ЮЛ, ПРЕДИ ГОДИНИ ЖИВЕЕХ В ЕДИН КВАРТАЛ НА ПАЗАРДЖИК И ВСЯКА СУТРИН СИ ПИЕХ КАФЕТО ПРИ ЕДИН ВЪЗРАСТЕН И МНОГО ЧАРОВЕН АРМЕНЕЦ...
ИМАХ СИ СТОЛ, ИМАХ СИ ЧАША СПЕЦИАЛНА ЗА МЕН И БАРМАНКАТА МУ, С КОЯТО БЯХА ИНТИМНО БЛИЗКИ МЕ ПОСРЕЩАШЕ С УСМИВКА И КАЗВАШЕ ЧЕ МЕ ЧАКА ...
ОБЩУВАНЕТО С ТОЗИ ЧОВЕК ЗА МЕН МЪДРЕЦ, ПРОМЕНИХА МОЕТО МИСЛЕНЕ...
СПОМНЯМ СИ ВЕДНЪЖ МУ РАЗКАЗВАХ КАК В МАГАЗИНИТЕ ВИНАГИ МЕ ПОДТИСКА НАХАЛСТВОТО НА ПРОДАВАЧКИТЕ А ТОЙ СЕ УСМИХНА И МИ ПРЕДАДЕ ПЪРВИЯ УРОК ПО ДОСТОЙНСТВО, ДА СЕ НАУЧА С УСМИВКА ДА КАЗВАМ ВЕЛИКАТА ДУМА НЕ
И НЕ МОГА И ДО ДНЕС ДА ЗАБРАВЯ ДУМИТЕ МУ ЧЕ КОГАТО ТИ ИМАШ СМЕЛОСТТА ДА КАЖЕШ НЕ ТОВА ЗНАЧИ УВАЖЕНИЕ ЗА ТЕБ...
И ПОСЛЕ В ЖИВОТА СИ АЗ СЕ УВЕРИХ В ПРАВОТАТА НА ДУМИТЕ МУ
БЕЗЦЕНЕН ПОСТИНГ И ТЕ ПОЗДРАВЯВАМ!
С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
4. ka4ak - едно от противоречията в себеопознаването и преодоляване на рамките заложени в самите нас!
26.07.2009 10:34
Поздрави за поста!
цитирай
5. julia13 - до yuliya2006
26.07.2009 10:47
благодаря ти приятелче yuliya2006 , с твоя коментар доказваш правотата не само на написаното като теория, но и реалната практика, тоест житейски опит, Мъдрост! Излиза, че най-дребните неща, Мъдрите, са най-трудни за приложение от някои хора и кой страда от това, те самите, теният избор на действието или бездействието, което е еднакво убийствено, нали?
Как мина бурята при вас, нас не ни уплаши, а и днес е свежо, ведро, хладничко!
С много обич
цитирай
6. julia13 - до ка4ак
26.07.2009 10:50
много съм ти благодарна приятелю Ка4ак, с 1 оченце си надзърнал в блога ми, с 1 изречение си коментирал и ето направи ме щастлива! Благодаря ти!
как бе в София, имаще ли среднощна буря, поражения?
Светъл ден!
цитирай
7. tili - Винаги навременни са
26.07.2009 10:59
за мен твоите публикации. Интересно и полезно!
цитирай
8. julia13 - do tili
26.07.2009 11:06
кой не би се зарадвал на такъв коментар, благодаря ти tili . Щастлива съм, че имам такъв макар и ограничен кръг, но силна група от приятели, за които бих била полезна.
Свеж, прекрасен неделен ден мила tili
цитирай
9. totkaivanovaa - :)
26.07.2009 12:36
поздрави...много интересна публикация, придизвикваща размисъл ... всяка себеуважаваща се личност се е научила да казва "НЕ" без да обижда останалите...споделям мисъл в потвърждение - "не искам да съм много добра, за да не ме мислят за будала"...усмихнат ден ти пожелавам и още веднъж поздрави за възможността, която ми даваш да си почивам чрез твоя блог...
цитирай
10. ka4ak - Природните бури отминават и днес е свежо, ведро, хладничко!
26.07.2009 14:13
Бурите в душите наши,трябва да завършват по същия начин!!!
Светъл и ведър ден Юлия!!!
цитирай
11. pegas08 - Джул, напипала си светая светих на живота.
26.07.2009 14:32
Че то от "Yes" мени сме на таковата на историята- без блокове на АЕЦ, без това, без онова. Остана ни само в сайта да се утешаваме с мъдрости. Единствената ми утеха е, че някой тинейджър ще хвърли око, после тинейджърка, пък ...дано се промени този наш ген, най-после. Но, до Балканджи Йово, докато стигнем...много Яни ще ни липсват. Ти продължавай, радвам ти се!
Апропо, за просветлението на блогерите, според меценатите, къде по-важно е ,някоя порнография на първа, да гледа народа и да учи секс пози, отколкото да прочете нещо полезно... Но , млъкни сърце! Бог да пази България!
цитирай
12. julia13 - до totkaivanovaa
26.07.2009 14:58
аз също си почивам в твоя блог мила totkaivanovaa , макар и все още само с 2 поста, надявайки се, че скоро ще ни доставиш удоволствието с нови, интригуващи и красиви, места и снимки. Чест е за мен, да си сред гостите ми! Благодаря!
Прекрасен ден, като теб самата totkaivanovaa
цитирай
13. julia13 - до ка4ак
26.07.2009 15:00
много мъдро си го казал, много Мъдрецо наш, особено с тази взия от снимката ти!
Нека пожеланията ти се сбъднат, за мен, за теб, за всички, дано!
цитирай
14. julia13 - до pegas08
26.07.2009 15:09
как и какво да коментирам след коментарите ти драги ми pegas08 след като си напълно изчерпателен, точен и ясен. Само ще добавя, загатнах го и в по-реден мой коментар, аз не се боря за 1-ва страница, при най-четените, най-коментираните и прочее наййййй, на мен ми е достатъчно да примомня до болка познати неща на шепата ми искренни и верни приятели, каквито сте за мен, вие гласуващите и четящите ме, дори и без коментар, факта, че съм сред предпочитаните ви съблогери ми е достатъчно, малко но качествени, подбрани хора. Аз не се доказвам тепърва, аз съм доказана, искам делата (думите) ми да говорят за мен, затова и не афиширам и не парадирам. нали така приятелю pegas08 , права ли съм?!
Ще завърша с твоите думи, но в следният вариант: Докато ни има нас, ще я има и България, и нашите деца - бъдещето и!
цитирай
15. katan - Поздрави и от мен!
26.07.2009 20:55
Аз не мога да казвам:"НЕ".
Единствено "НЕ" съм казвала на мъжките ухажвания,когато ми беше времето/сега малко съжалявам:)))/.
Много правилно казва yuliya2006, че да можеш да казваш "НЕ" е самоуважение...
Аз продължавам да казвам "ДА", макар това да ми струва много!
Не мога да се преборя със себе си!
Още веднъж - ПОЗДРАВИ!!!

цитирай
16. julia13 - до katan
26.07.2009 21:05
повярвай ми, много добре знам за какво говориш, статията е написана за конкретна моя приятелка, която също както казваш ти "Не може да се пребори със себе си", ако го стори няма да е тя, но аз съм убедена, че няма да го стори, целят и живот е преминал в този ред на мисли и действия- за другите , а за мен...няма значение, другите са по-важни от мен! Това е, не можеш да избягаш от себе си, а вероятно и не искаш??????
Всеки сам отговаря за своите действия или бездействия,л за своето Да или Не, нали?
Прекрасни летни дни и благодарности за коментара, пак заповядай. Подготвиля съм много и все така интересни, надявам се!
Поздрави и от мен!
цитирай
17. katan - Да!
26.07.2009 21:27
По-скоро не искам да се "преборя" със себе си!
Харесва ми да се нагърбвам с много "ДА" -та, които ме правят щастлива, защото се чувствам полезна!
Прекрасно лято и на теб!
Ще очаквам и другите ти "предизвикателства"!
цитирай
18. julia13 - до katan
26.07.2009 21:32
да си полезна = на значима за някого! Някой, някои които имат необходимост от теб, ти си алтруистична натура, екстравертен тип!
Обещаното си е обещано, ще има "предизвикателства", но нека бъде както се казва "на час по лъжичка" за да не натоварвам в това жежко време мозъчната система с теоретико-практична дейност, лято е, ваканция е!? Шегичка!
Лека и спокойна нощ, от мен!
цитирай
19. katan - julia13 -
26.07.2009 21:53
Аз съм и екстровертен и интровертен тип - зависи от ситуацията!
Ще очаквам "предизвикателствата",макар и на "час по лъжичка":))).
Лека нощ и от мен!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: julia13
Категория: Други
Прочетен: 1697826
Постинги: 484
Коментари: 2027
Гласове: 18279
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031