Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2009 00:50 - Лечение чрез музика или така наречената Музикотерапия
Автор: julia13 Категория: Технологии   
Прочетен: 9823 Коментари: 9 Гласове:
10



Лечение чрез музика или така наречената Музикотерапия

 

 

Много хора ползват музиката (успокояващата или друг вид музика), за да релаксират и станат по-оптимистични. Изследователите смятат, че музиката стимулира естественото състояние на тялото “да се чувства добре” органически. Като стимулиращ резултат се наблюдава подобряване на кръвообръщението, стабилизиране на кръвното налягане, пулса, дишането и стойката на тялото. Музикотерапията се използва за излизане от определени състояния, като стрес и скръб, и за лечение на разстройства като депресия, шизофрения, аутизъм при децата и за диагностициране на психично-здравните нужди. Музикалната терапия обединява областите на музиката и терапията за осигуряване на креативно лечение и среда. По-специално, музикотерапията комбинира музикални модулации с хуманистични, психодинамични, бихевиорални и биомедицински технологии за помагане на клиентите в постигането на терапевтични цели. Тези цели могат да бъдат психически, физически, емоционални, социални или духовни по природата си. Проблемите и нуждите са адресирани едновременно през терапевтичната връзка между клиента и музикотерапевта, и директно от музиката сама по себе си.

Музиката е най-бързата, лесна и приятна връзка с висшите светове. Не само да слушаме, но и да си пеем. Пейте си повече, пейте от сърце, няма толкова голямо значение дали правилно пеете, стига да извира песента от душата ви, тогава е истинска. Аз самата от много малка пея. Но напоследък забелязвам, че забравям да го правя, хващам се само когато ми е тъжно. И музиката ме спасява. Понякога идва точно навреме, било уж случайно чута от някъде, уж случайно ти се завъртяла някаква песен в главата ти. За различни моменти е необходима различна музика, най - добре е да се вслушаме във вътрешното чувство какво ни подсказва, кое ни е нужно. Човек трябва по всяко време да носи мелодия в сърцето си, навсякъде да звучи спонтанно в него при каквито и да било обстоятелства. Така околният мраз се стопява, а тъмнината бяга. И всичко, което му се вижда мрачно, чрез вътрешната музика постепенно се разсъмва, повдига те и те пренася в красиви светове.

Още няколко хилядолетия преди Христа, считания за основоположник на всички съвременни науки Хермес Трисмегист е можел с музика да вдъхновява хората и да събужда Доброто в тях. Питагор е учил учениците си да слушат „хармонията на сферите”, а по българските земи е ходил и лекувал с музика Орфей - укротявал е зверове (вътрешни и външни), посвещавал е в тайните на Всемира. В по-ново време у нас е дадена лечебната медитация с движение – Паневритмия.

Музикалните упражнения не само прогонват страданията и мъката, но могат да повлияят и върху тялото.

"Който пее, зло не мисли” – гласи българската поговорка и затова българският народ от столетия пее и свири и то при всички условия. А Мъдрецът ни напомня: ”Музиката от най-стари времена се прилага като метод за трансформиране на енергиите и за лекуване. Пеенето е зов на човешката душа към природата. Като отзивчива тя изпраща своите разумни, съграждащи сили към човека да му помагат по-скоро да оздравее." "Който знае да пее както трябва, той може да лекува и себе си, и ближните си. С различна музика се лекуват различни болести...”.

Първите писмени сведения относно приложението на музикотерапията с лечебна цел са открити в стари египетски папируси, а възникването на първите теории е свързано с времето на разцвет на гръцката антична култура. Още в древен Рим е било познато възбуждащото и успокояващото действие на музиката, целящо преодоляване на лошото настроение и овладяване на омразата и гнева.

И по времето на Ренесанса музикотерапията е предмет на внимание - подчертава се добрият є ефект срещу меланхолията.

През 18-и век музикотерапията вече е утвърден метод за лечение на афективните разстройства и меланхолията. До втората половина на 19-и век, когато настъпва отлив, следствие от нарастващия престиж на фармакологията и широко разпространения монопол на психоанализата.

След Втората световна война музикотерапията преживява истински разцвет - създават се много школи с различни насоки на развитие.

В САЩ музикотерапията се развива в три насоки: психоаналитична, социалнопсихологична и емпирично-клинична.

В Русия е създадена принципно нова технология за използване на тайнствените сили на лечебния звук – енергоинформационна музикотерапия. Неин автор е Рушел Блаво, коригирал здравето на стотици хора по света.

Многогодишните клинични изследвания потвърждават метода на Рушел Блаво и разработената от него технология за безлекарствено въздействие на човешкия организъм, която събужда естествения потенциал за самоизцеление, присъщ на живата материя. Изследванията, проведени от Рушел Блаво, му позволили той да създаде собствена лечебна музика. В резултат на продължителните наблюдения и изследвания той стига до извода, че за лечението на различните заболявания е необходимо да се подбира не само определена мелодия, но задължително и инструментите, на които ще се изпълнява тя.

Дефиниция на музикотерапия:

"Музикотерапия е използването на музика и/или музикални елементи (звук, ритъм, мелодия или хармония) от страна на квалифициран музикотерапевт, при работата му с клиент или група в процес, чиято цел е да подпомогне и насърчи общуването, взаимоотношенията, ученето, мобилизирането, изразяването, организираността и други подобни терапевтични приоритети, с цел да отговори на определени физически, емоционални, умствени, социални и когнитивни нужди.

Под формата на превенция, рехабилитация или лечение, музикотерапията си поставя за задача да развива потенциала и/или възстановява функциите на индивида, така че той да може да постигне едно по-добро ниво на интра- или интер-персонална интегрираност и по този начин един по-пълноценен живот."

Музикотерапията се използва за въздействие върху хора с физически, емоционални или умствени проблеми. В някои университети на запад предлагат магистърска степен по музикотерапия. В някои български университети също се четат лекции по тази специалност. Съществуват също множество организации, които изследват музикотерапията. Например: Българска асоциация по музикотерапия, Американска асоциация по музикотерапия и др.

Музиката се използва от праисторически времена за предизвикване на екстаз и ентусиазъм, за подбуждане на агресивност, за водене на бой, за успокояване или изразяване на чувства, за подпомагане на общуването, за лекуване и т.н.

Според изследванията някои чувства - например радост, тъга, любов, копнеж, спокойствие, често се събуждат от музика, а други като гняв, страх, ревност и завист - не. Въздействието на мажорните и минорните акорди, на темпото, гръмкостта, ритъма, хармонията и мелодията върху човешките афекти и поведение също е било обект на изследване. Бързото темпо, изглежда, е най-мощният елемент в създаването на възбуда, а експресивността на музиката се дължи по-малко на мелодиите, отколкото на ритъма и темпото.

Тоналните и ритмичните модели въздействат върху координацията, равновесието, телесния ритъм и творческите или естетическите реакции, както и върху различни настроения. Смята се също, че музиката разширява обема на вниманието, намалява стреса, улеснява себеизразяването, стимулира асоциациите и въображението и помага на процеса на запомняне.

В музикотерапията пациентите могат както да слушат, така и да изпълняват. Музиката се използва и в комбинация с танцови движения. Дори хора със сериозни нарушения имат полза от музикотерапията.

В болниците и кабинетите на психолози, консултанти и лекари музиката успокоява, намалява тревожността и спомага за създаването на терапевтична атмосфера. Терапевтите използват музиката и за подпомагане изследването на личността, като най-често музикотерапията се използва при деца с умствена изостаналост и с физически недъзи. Създадени са голям брой програми, които се прилагат при хора на различна възраст и с различни способности.

Музикотерапията е много ефикасна при невротични разстройства, дискинезия на жлъчния мехур, гастрит, повишена киселинност, язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, заболявания на опорнодвигателния апарат и при усложнения от черепно-мозъчни травми. Светът е пълен със звуци - високи и ниски, приятни и не толкова приятни. Една мелодия дразни, друга успокоява.

През ХХ Европа. Учените описват благотворното влияние на звуковите музикални вълни не само върху психоемоционалното състояние на човека, но и върху физиологическите функции на организма му. Ако човек получава удоволствие от мелодия, се подобрява неговото кръвообращение, регулира се дишането, намалява възбудата.

Доказано е, че музиката се възприема от всички живи организми. Звуците, в това число и музикалните, се улавят от слуховите рецептори, постъпват по нервните влакна в мозъка и там детайлно се анализират. След това мозъкът ги предава на целия организъм - разширяват се или се свиват кръвоносните съдове, променя се кръвотокът, вследствие на което се променят пулсът и честотата на дишане. Музикалните звуци чрез своите вибрации действат на тъканите на организма.

КАКВИ СА МЕТОДИТЕ НА МУЗИКОТЕРАПИЯТА

В сферата на музикалната терапия съществуват стотици методи. Условно те се разделят на два вида: пасивна - слушаме и се лекуваме, и активна - слушаме, пеем, танцуваме и се лекуваме.

При пасивната музикотерапия на пациентите се предлага да прослушат различни музикални произведения, които им помагат да изпитат емоционални и естетически преживявания. Емоциите отвличат съзнанието на човека не само от житейските му проблеми и болести, но и от външните дразнители. Тези мелодии постепенно водят до възстановяване на хармонията. Такава музика се слуша в удобна поза, с приглушена светлина и със спуснати щори. По време на сеанса се препоръчва болният да диша с корема си.

При използване на активните методи в медицинските центрове музикалните звуци се съчетават с автотренинг, дихателни упражнения, хипноза, йога, иглорефлексотерапия. Към музикалната терапия се отнася и пеенето. То е приятно съчетаване на дихателни упражнения, които са незаменими при бронхиална астма, проблеми в гръбначния стълб и нарушено кръвообращение. Съвсем не е задължително да можете да пеете. Важно е да умеете да изразявате себе си. Може просто да си тананикате, и то с ниски тонове. Точно те предизвикват в клетките на организма максимален отзвук. Песента се съчетава и с танцуването, защото ритмичните движения на тялото хармонично я допълват. Отключете рационалното си мислене, вслушайте се в себе си, тогава тялото ви ще избере необходимите му движения.

ПОЧУВСТВАЙТЕ СВОЯТА СВОБОДА

       Научете се да летите под звуците на музиката. Представете си, че се разтварят стените на вашия дом, политате като птица към небесата и белите облаци ви поемат в своите нежни обятия, издигате се до върха на чистотата и свободата в безмълвното пространство, където започват своето начало живота, красотата и музиката.

       Умението да летиш под музиката помага на човек напълно да се избави от алергията. Много учени си задавали въпроса “Защо именно алергията?”

      Алергията е повишена чувствителност на организма към въздействието на някои фактори от обкръжаващата среда/микроби, горещина, цветния прашец на някои растения, синтетични материали и много др. /. Полетът под музикалните звуци освобождава човек от тази обкръжаваща среда, отмива, го, изчиства дихателните му пътища. Алергията започва да го напуска, усещането за полет не й разрешава да навлезе дълбоко навътре. Дори в билковите книги за лечение на алергията се препоръчва глухарчето, което се счита за “летящо” цвете.

    Втори важен момент се явява очистването на съдовете. В древните римски летописи се среща израза: “Звуците го понесли нагоре”. Дори го има и в легендата за чудното оздравяване на юношата, измъчван от силно главоболие. Дълго не можел да разбере какво става с него, когато започнал да слуша музика. Казали му, че гореща очистваща вълна ще промие всичките му съдове и ще открие пътя за чист приток на кръв.

       Едни от последните думи на Сократ били: “Жалко, че не се научих до самия си край да летя под звуците на музиката”. Авицена има цяла поема, посветена на освобождението от болките в музикален полет.  

Музикалната терапия е едно от най-популярните направления на алтернативната медицина. В Китай в масови мащаби се пускат за очистване на душата и тялото музикални албуми с наименования като: “Безсъница”, “Мигрена”, “Черен дроб”, “Бели дробове”, “Сърце”. Те заменят на болните таблетките и даже билковите смеси. Винаги можете да започнете с Моцарт. Освен това той стимулира умственото развитие на децата. Правени са опити, че крави, които слушат Моцарт, дават повече мляко, а грозде, което расте на същия музикален фон, дава най-доброто вино. Ето списък на още лечебна музика: “Аве Мария" на Шуберт, "Лунната соната" на Бетховен, "Лебед" на Сен-Санс, "Снежна буря" на Свиридов. Тази музика, както и бодрите произведения на Чайковски, Пахмутов, Таривердиев, избавят човек от неврози и раздразнителност. За стимулация на творческия импус се препоръчва “Марш” на Дунаевски, “Болеро” на Равел, “Танц със саби “ на Хачатурян. Пълно отпускане дава “Валс” на Шостакович. Нормализира се кръвното налягане и сърдечната дейност под звуците на “Сватбения марш” на Менделсон. Нормализира съня и работата на мозъка сюитата “Пер Гюнт” на Григ. Проблемите с потентността ще оправи “Венисбергската сцена” на Вагнер. Ако сте потиснати, слушайте валсовете на Чайковски и “Пролет” на Вивалди.  

Всеки се „отпуска” в ритъма на любимата си музика, било то фолк, чалга, рап, метъл, рок и други. В мигове на радост и тъга тя е до нас и ни носи своят живителен и успокоителен баланс, баланс между физическото и психическо здраве, така необходимо за нормалното съществуване както за бебето така за хората на преклонна старческа възраст.

Слушайте любимата си музика, тананикайте си познатата мелодия, може би Светът е оцелял не защото се е смял, а защото е пял?




Гласувай:
10



1. julia13 - do zlatnareka1
28.07.2009 12:56
Първо да ти благодаря, мила zlatnareka1, за пожеланията ти към мен в твоя блог и пост, дай Боже да ни се сбъднат, прекрасни, разкошни са децата ни (не само личните).
За коментара ти, да Паневритмия е това за което споменаваш- Дънов и танците.
Нека има повече усмивки, радост, щастие!
Аз винаги съм съжалявала и ми е било болно за вечно негативните хора, те са болни хора - физически и психически,.... няма да продължа в този дух, защото всеки сам си избира начина на живот! Аз избрах да съм щастлива, тук и сега, и СЪМ! Пожелавам ти го и на теб, пожелавам го на всички!
цитирай
2. katan - Музиката е велик лечител!
28.07.2009 12:59
Имам опит с големия си син,който беше много плачливо бебе и по никакъв начин не можехМЕ да го укротим.
Веднъж съвсем случайно/говоря за времена от преди 35 години, когато такива неща нямаше къде да ги прочета/ детето утихна и заспа спокойно.
Изненадах се. После се заслушах наоколо и чух "Циганските напеви" на Сарасате... След време пуснах едни Капричии на Паганини - ефектът беше същия!
Снощи пусках Моцарт и Хендел на милата ми малка внучка и тя заспа тихо и спокойно като малко ангелче.
Изводът е един - музиката, освен наслада за ухото и душата може да бъде и терапия!
Благодаря за постинга!
Хубав ден!:)))
цитирай
3. julia13 - до katan
28.07.2009 13:07
благодаря ти скъпа katan, очертава се нещо като дуо, аз съм теорията, ти доказваш с реалната действителност/практика, най-неоспоримото доказателсво - практиката! Все пак, отново ще припомня, аз имам желание да възкреся добре забравените истини, които биха ни били от огромна полза, както за такива като нас изпитали го на гърба си, така и за други, които тепърва им предстои, нали?
Благодарности, още веднъж katan1
Хубав да е денят ти и за теб, и за мен, и за всички ни!
цитирай
4. katan - Довечера ще пробвам друг експеримент.:)))
28.07.2009 13:36
С българска народна музика от различни региони.
После ще "докладвам" за резултата.:)))
Искам да кажа,че съм съгласна и със zlatnareka1.
Петър Дънов е известен/освен с всичко друго/ и с паневритмията - музика и танц на разсъмване по росната Рилска трева с боси крака...
Представам си удоволствието - това е повече от терапия!:)))
цитирай
5. julia13 - до katan
28.07.2009 14:21
ОК, ще очаквам с нетърпение "доклада", рапорта ти, ще анализираме и дискутираме резултатите!
прекрасен ден!
Балгодаря ти!
цитирай
6. blagovestie - Много е важно да се подбере правилната музика
29.07.2009 11:50
В един филм за водата има съвсем научни експерименти как ни влияе музиката, оказва се, че на молекулно ниво, тъй като се състоим от над 80% вода, водата променя структурата си според много неща: пожелания, думи, настроения, ... и музика. Изследователите пускат различна музика на вода, замразяват я рязко и виждат подреждането на молекулите й под микроскоп. Тежкият метъл имаше дисхармонична, грозна структура, музиката на Бах, Моцарт и пр. имаше снежинковидна структура със небесно син и кехлибарено жълт цвят. Хубаво е да знаем кое ни влияе, за да подбираме съвсем целенасочено и да избягваме вредните неща.
Оказва се, че и музиката може да ни съгражда или руши.
А преди време в нет-а четох, че вече имало нещо като дози музика, които карат човешкото съзнание да изпада в наркоподобно състояние и буквално си поръчваш и получаваш определено количество...
Но да не говорим за страшни неща, ами да послушаме нещо нежно и красиво :)))
цитирай
7. julia13 - до blagovestie
29.07.2009 14:47
Да, гледала съм го този филм на руски е, нали, може да го има вече и преведен на български, но екипът, който прави тези научни експерименти е руски. По подобие е този филм, по който излезе и на български вече книгата "The secret" - тайната. И все пак твърдя, че четейки, гледайки и слушайки от огромният поток от информация, човек трябва да може да отсейва научното, достоверното, доказаното от...хайде да го нарека "плявата"! Нали?
Благодаря ти за коментара, много ти благодаря!
Свежи и ползотворни дни!!!
цитирай
8. blagovestie - "Тайната" е доста... пожелателен филм
29.07.2009 15:21
Но за водата е доказано, чета доста по въпроса. Ето ти връзки да го гледаш във Vbox-а, а можеш да си го свалиш с по-добро качество от kolibka.com

http://vbox7.com/play:58173cde - 1 част

http://vbox7.com/play:4991bcf9 - 2 част

не съм рекламен агент ;), просто има интересни неща, но винаги трябва да има отсяване на важното от останалото, права си. Всичко добро!
цитирай
9. julia13 - до blagovestie
29.07.2009 16:05
да, от kolibka.com съм гледала и за водата и "тайната", благодаря ти за адресите, ще се възползвам да ги видя отново. Отсяването е просто задължително, а така също и четенето между редовете. Аз говоря за книгите и филмите, които от скоро ни заляха буквално и понеже си давам парите за книги, после се оказва, че за част от тях изобщо не е трябвало, сега ги преглеждам много прецизно преди да я купя, това имах предвид и още анализирайки информацията да можеш да я пресееш, защото съгласи се има многооого плява, много!
Благодаря ти за отзивчивостта и за коментара в блога ми, благодаря!
Весели и щастливи дни!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: julia13
Категория: Други
Прочетен: 1698491
Постинги: 484
Коментари: 2027
Гласове: 18279
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031