Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2009 14:24 - За съня и сънищата, една интересна тема
Автор: julia13 Категория: Технологии   
Прочетен: 5995 Коментари: 14 Гласове:
8



За съня и сънищата, една интересна тема

СЪНИЩАТА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ

Сънищата занимават хората от доста време насам. Още жителите на древен Египет се отнасят с особено уважение към виденията, които получават, докато спят. Когато имали проблем, египтяните отивали да спят в храма на някой бог, а на сутринта молели свещеник да разтълкува изпратеното със съня послание. Гърците също вярват, че сънищата са съобщения от боговете. Те виждат много тясна връзка между съня и смъртта. Богът на съня Хипнос е брат на бога на смъртта - Танатос. Съновиденията пък са изпращани от сина на Хипнос - Морфей. Освен с добрата си игра в „Матрицата“ той е известен с това, че можел да приема формата на всеки смъртен, имитирайки го до съвършенство.

В християнската религия по въпроса за сънищата има две мнения. По-популярното, подкрепяно от фигури като св. Йоан Кръстител, гласи, че Бог се разкрива чрез сънищата. Впрочем това е и описано на няколко места в Библията. Основоположниците на протестантството обаче виждат нещата по-различно. Според тях сънищата идват с експресна доставка директно от Сатаната.
Макар идеята за посланията свише все още да е популярна, в последно време за сънищата най-често е обвинявано подсъз­нанието. Сред по-известните му обвинители се нарежда Зигмунд Фройд, според когото сънищата отразяват най-съкровените желания на човек още от детството му.

 

Що е сън?

Сън е несъзнателно състояние, присъщо за повечето бозайници, птици, риби и за някои безгръбначни, характеризиращо се със забавяне на дейността на тялото и организма. По време на сън силно се намалява движението на тялото, отслабва реакцията към външни стимули, намалява се нивото на катаболитните процеси и се увеличава нивото на анаболитните. Други реакции са отпускането на мускулатурата и забавяне на дихателния процес. При хората, бозайниците, птиците, рибите и редица безгръбначни, периодичният сън е необходим за оцеляването на организма. Възможността за бързо събуждане е защитен механизъм, също необходим за оцеляването и здравето. Именно тази лесна обратимост на съня го отличава от други процеси, съчетани с изпадане в безсъзнание, като припадъци и кома.

По правило сънят се разделя на периоди от по 90 - 120 минути, всеки, от които има пет етапа. Различните етапи се характеризират с различна дълбочина на съня. Ако на спящ човек се прави електроенцефалограма, през всеки етап тя ще отчита точно определен тип мозъчни вълни. В будно състояние мозъкът генерира алфа вълни - такива с честота около десет цикъла в секунда. При стрес те преминават в бета вълни, чиито цикли в секунда са близо два пъти повече. Електроенцефалограма на заспал човек отчита по-бавните тета вълни (4 до 7 цикъла в секунда), а при дълбок сън - делта вълни (по-малко от 3.5 цикъла в секунда).

През първите четири етапа човек заспива все по-дълбоко, докато се стигне до петия, наречен REM. Съкращението REM идва от Rapid Eye Movement - (англ.) бързо движение на очите, което е типично за тази фаза. През нея мозъкът е много активен, дишането се забързва, а кръвното налягане, паднало през предните етапи, се повишава. С това 90 - до 120-минутният период завършва и се преминава отново в първия етап на лек сън. Целият процес се повтаря четири до седем пъти на нощ.

REM частта от спането е особено важна и интересна, поради което останалите четири фази често се обединяват под името NREM (т.е. не-REM).

Хората, а и животните, сънуват почти само именно по време на REM. Докато това се случва, скелетните мускули на тялото са парализирани - това е нещото, което ни спира да не разиграваме реално всички движения, които извършваме на сън. Впрочем хората, които ходят или говорят, докато спят, го правят в не-REM фаза. Сомнамбулите не сънуват, докато се разхождат - те вървят с отворени очи. Очевидно в противен случай към неприятната им привичка да вървят спейки биха се прибавили и още по-неприятни синини по глезените.

Сънищата, които се явяват на човек по време на REM фазата, най-често продължават между 5 и 20 минути. Всички хора сънуват средно час на нощ, но често не си спомнят това на сутринта. Ако не бъде прекъснат насред сънуването, човек обикновено забравя всичко, докато се събуди. Ако пък бъде прекъснат, човек по правило... се сърди.

Малко факти:

 Една трета от живота си прекарвате в сън.

При средна продължителност на живота си Вие ще прекарате около 6 години сънувайки. Това са повече от 2,100 дни прекарани в друга реалност!

Сънища има от както има и хора. През времето на Римската империя забележителните и смислови сънища са изпращани в Сената за анализ и тълкуване.

Всеки сънува. ВСЕКИ! Само защото не помните съня си не значи, че не сънувате.

Сънищата са крайно необходими. Липсата на сън може да означава недостатъчност от протеини или личностно разстройство.

Сънуваме средно 1-2 часа на нощ. А често дори имаме по 4-7 часа сън за нощ.

Незрящите (слепите) хора също сънуват. Какви визуални картини се появяват в техните сънища зависи от това дали са слепи от рождението си или са загубили зрението си по-късно. Но визуалните картини не са единственото усещане, на което се основава съня. Звуци, усещания, и миризми стават свръхчувствителни за слепите хора и техните сънища се базират на тези усещания.

Пет минути след като свърши съня, половината от него се забравя. След 10 минути, 90% са загубени.

Думата сън се основава на Средно Английската дума "dreme”, което означава радост и музика.

В сънищата на мъжете присъстват повече мъже, докато жените сънуват еднакво мъже и жени.

Изследванията показват, че нашите мозъчни вълни са много по-активни по време на сън, отколкото докато сме будни.

Сънуващите, които са събудени веднага след REM на български БДО (бързо движение на очите), могат да възпроизведат техните сънища много по ярко, отколкото онези, които спят през цялата нощ необезпокоявани.

Философски говорейки, изследователите са открили, че по време на БДО, мъжете получават ерекция, а при жените има увеличение на кръвния поток във вагината - без значение какво е съдържанието на съня. Всъщност, "мокрите сънища" не е задължително да съвпадат със сънища със сексуално съдържание.

Хората, които отказват цигарите имат по-дълги и по-силни сънища.

Малките деца не сънуват за себе си. Те не участват в собствените си сънища докато не достигнат възраст от 3-4 години.

Докато хъркате, не може да сънувате.

Кошмарите са нещо често за децата, обикновено започват около 3 годишна възраст и продължават да се появяват до 7-8 година.

При анкета, 67% от Американците са преживели Deja Vu в сънищата си, появяващи се по-често при жените, отколкото при мъжете.

Около 3% от възрастните страдат от нощна апнеа (спиране на дишането, задържане на дъха). Това лечимо заболяване води до необяснена умора и неефикастност.

Няколко съвета:

За вас мъже: Лишаването от сън тревожно увеличава риска от затлъстяване, сърдечни болести, изтощаване на имунната система и дори смърт. Оказва се, че по-застрашени са мъжете.

Има огромен доказателствен материал, че недоспиването, особено при мъжете, е сигурен начин да си докарате инфаркт, удар, сърдечна недостатъчност или каквото си изберете сърдечно заболяване. Системно и редовно недоспиване, означава, по-малко от 5 часа на денонощие. И то за сън през нощта.

Рискът да получите удар е два пъти по-голям в сравнение с тези хора, които спят нормално.

Всяка допълнителна минута сън действа като балсам на нервната система и намалява стреса и хормоналния дисбаланс.

Сънят дава време на сърцето да си почине във време, когато не е изложено на стресово състояние.

Хората, които живеят най-дълго, са тези, които спят между 7 и 8 часа на денонощие, категорични са лекарите.

Как да се справите: Ако сте изморен и едва гледате, лягайте си всеки ден 15 минути по-рано. Така постепенно ще си лягате все по-рано и по-рано и ще изградите бавно и сигурно система, която да ви позволи да си наваксате.

За вас жени: Неотдавнашни изследвания сочат, че рискът от появата на безсъние при жените е по-голям, отколкото при мъжете.

 - в 37 на сто от случаите причините се отдават на стрес;

- в 38 на сто - на неоснователно безпокойство;

- в 22 на сто - на депресията.

За съжаление, повечето хора се примиряват с този факт, като действат на принципа - по-добре да не правя нищо и да чакам проблемът да се разреши от само себе си, тъй като това е нелечим проблем.

Количеството на загубения сън е значително по-малко, отколкото съобщават страдащите. Съществуват много причини за безсънието.

Депресията например причинява безсъние, при което човек се буди рано сутрин и не може да заспи отново. Алкохолната зависимост може да причини събуждане рано сутрин, безпокойството да предизвика трудно заспиване, а болката и заболявания, като емфизем, нервно безапетитие и деменция могат да попречат на заспиването. Казано с други думи, безсъние е, когато човек не успява да извлече полза от почивката, защото спи прекалено малко или пък спи лошо.

Безсънието е част от проблема с нарушенията на съня, дължащи се на нарушения в ритъма, количеството и качеството на съня - Инсомнията се характеризира с незадоволително качество и/или количество на съня. което продължава дълго време. Приема се, че нормалната продължителност на съня е средно 7-8 часа (при около 62% от хората), както и (нарколепсия - прекалено много спане) или Хиперсомнията, която  е явление обратно на безсънието и се свежда до прекалено много спане. Дългото спане само по себе си не е нещо патологично, има хора които се нуждаят от по дълъг сън от други. Болестния аспект на хиперсомнията се изразява във факта, че след дълъг сън човек се събужда с усещането, че не спал достатъчно, че е замаян и има желанието да си легне отново. Състоянието му е близко до това на човек който се събужда в рязко в средата на нощта и не знае какво да прави. Сънят често е неспокоен, с много и тревожни сънища..

Друга група от нарушенията на съня са парасънищата, дължащи се на наличието на аномално и нежелано събитие по време на съня или при прехода от будно състояние към сън.
В тази група влизат:
- сомнамбулизмът;
- сомналоквизмът (говоренето на сън);
- кошмари;
- бруксизъм (скърцане със зъби);
- синдром на краката, които не си почиват.

Какво може да ни докара недоспиването?

Напълняване. Изтощението е основна причина за отпускането и пълнеенето. Естествено, като сте недоспали, мисълта за фитнес или физическа активност ви се струва едва ли не еретична. А ако се довлачите до фитнеса, от умора може да си причините доста неприятна травма.

Липсата на сън срива метаболизма и сериозно саботира усилията на организма да поддържа идеалното тегло.

Мастните клетки произвеждат хормон, наречен лептин, който казва на тялото колко мазнини са натрупани. Продукцията на този хормон става през нощта по време на сън. Като се лишавате от сън, тялото ви не получава коректна информация за това от колко енергия се нуждаете и тъй като нивата на хормона са ниски, непрекъснато ви се яде и трупате килограми.

Трагичен секс живот. Недоспиването може да ви остави мек в главата (точно така – вашата любима глава).

Лишаването от сън увеличава риска от еректилна дисфункция. Причината е, че нивата на тестостерон драстично намаляват, когото не спите достатъчно, и така трудно постигате ерекция.

Освен това каква ерекция, като малкото сън буквално пресушава желанието за секс.

По време на дълбокия сън през нощта, мъжете получават ерекция средно около пет пъти в съня си. Това се случва обаче само ако спите дълбоко и достатъчно. Ако си легнете за 4-5 часа, забравете за ерекцията по време на сън.

Защо пък тя е толкова важна по време докато хъркате? Всеки път когато го вдигате („вашият самолет”, както се казваше в една реклама), толкова повече вашия пенис става по-силен и по-малко застрашен от импотентност.

Отслабена имунна система. Липсата на сън на практика си е покана да ви повали каквато и да е инфекция.

Опитайте се да спите повече и да сте по-спокойни. Изследване направено с 25 мъже в американска компания, показва, че онези мъже, които спят достатъчно и се отдават на по-спокоен живот (примерно медитират или се разхождат по-често, не е нужно да станеш монах) имат 53% повече антитела срещу заразите, отколкото онези, които не си доспиват.

Не е нужно да ходите на йога или да изучите дзен учението. Просто, когато си лягате или се отпускате, изгонете всички лоши мисли и проблеми от главата си за пет минути.

Забавено мислене. Ако не се отучите да будувате по цели нощи, считайте, че мисловният ви процес и успехът на работното място ще са нулеви.

Изследванията показват, че визуалното възприемане, двигателните умения и креативността се влошават фатално, ако се лишавате от сън.

Студентите по математика например, са три пъти по-способни да решат трудна формула или задача, ако се наспиват достатъчно, показват изследвания на германски учени. Така че, отбележете с червено – за успех и креативност в работата трябва да спите.

Имайте предвид, че учените също така съветват да подремвате през деня между 2 и 3, за около половин-един час.

Как да сме бодри от сутринта

Народната мъдрост гласи, че един час сън преди полунощ се равнява на три часа след това. Научните изследвания потвърдиха, че в това има частица истина.

Няколко прости правила за по-добро самочувствие. Колкото по-къси са дните, толкова по-трудно е събуждането всяка сутрин. На мнозина изглежда невъзможно да бъдат бодри от самото си събуждане, когато навън е тъмно и студено, а под топлото одеало толкова уютно. Тъй като не можем да променим външните обстоятелства, налага се да направим всичко възможно, за да променим някои от своите навици.

• Утрото започва от вечерта
Много често утрото е изпълнено с битовизми - търсенето на определени документи или с разрешаването на въпроса “Какво да облека?” или “Къде са ми ключовете?”. Така човек губи не само време, но и доброто си настроение. Пригответе си дрехите и необходимите неща още от вечерта и така ще бъдете по-спокойни след събуждането си.

• Не скачайте веднага след звъненето на будилника
Оставете си време да се събудите. Внезапното ставане е стрес за организма. Навийте часовника си с 10 минути по-рано от необходимото време за ставане и си дайте възможност постепенно да излезете от “царството на сънищата” и да влезете в новия ден. Това правило се отнася и за децата. Ако искате да избегнете техните капризи, събуждайте ги 15 минути по-рано.

• Недоспиването е враг на бодростта
Това е аксиома. Наблюдавайте се и ще установите колко точно време ви е небходимо за сън. За тази цел през една от почивните си седмици отбелязвайте броя часове, които ви карат да се чувствате добре или зле сутринта. Полученият сбор разделете на 7 и ще разберете колко часа сън са необходими на вашия организъм. През работните дни трябва да спите поне толкова.

• Правете гимнастика
Това е класическа рецепта. Не можем да не оценим ползата от сутрешното раздвижване на тялото, особено, ако слушаме енергична музика. Това е от изключителна полза за тялото.

• Закусвайте
Празният стомах е лош помощник. Само кафето няма да спаси положението. Има толкова рецепти за бързи и вкусни закуски. И не е задължително това да са яйца или кренвирши.

Сънищата и реалният живот

Сънищата не престават да занимават мисълта на хората още от зората на човечеството, и оттогава до днес все се намират човешки същества, които имат же­лание да ги тълкуват. Египтяните имат своя Йосиф, древните гърци - Платон. Всеки римски легион има свое божество, предопределено да разбира нощните видения, обладаващи душите на спящите люде. В онези времена съществували оракули и храмове, където човек можел да отиде и да потърси съвета на жреци, които чрез съновиденията си им предсказвали бъдещето.

Когато се замислим за безбройните часове на сън, натрупани от човечеството и за милионите сънища, споходили хората и останали завинаги в тайна, с изненада констатираме, че днес разбираме сънищата по-зле, отколкото нашите прадеди преди две, три, та дори и преди четири хиляди години. Може би, смятаме, че сме направили откритие, научавайки се да използваме сънищата си, за да решаваме проблемите си и за да разбираме самите себе си, но всъщност в това няма нищо ново. Именно Зигмунд Фройд, бащата на съвременната психиатрия, въвеждайки психиатричния подход на изследване, променя начина за тълкуване на сънищата и за разбиране на нашата личностна същност. Така той вдъхна нов живот на старите концепции и им даде нови имена, но в известен смисъл това само увеличи бъркотията, която вече цареше в тази област, тъй като и до днес още има хора, които не могат да различат своето То от своето Аз.

Зигмунд Фройд.  Професор Зигмунд Фройд е далеч от (1856 — 1939) мисълта, че сънищата са безумни блуждаещи проявления на едно съзнание, изпуснато от контрола на своя собственик. Напротив, той ги схваща като сцени, дохождащи от неосъзнатото, дремещо под нашето съзнание. В началото той смята, че те са отражение на нашите съзнателни действия, понеже в тях той открива симптоми на истерия, на анормално поведение и дори на физически заболявания, поднесени в символична проекция. Истерията, анормалното поведение и физическите симптоми сами по себе си са вече символични, доколкото те са само вторични проявления на дадена първопричина. Едно кожно възпаление например е физическо състояние и в същото време то е символ, отразяващ скрита причина. По същия начин, но в психологически план, образът на човек, който лесно повръща, може твърде успешно да изобрази символично, че дадената личност отказва „да смеле“ някои реални факти.

Фройд полага неимоверни усилия, за да докаже, че всички сънища представляват осъществяване на желания. „Осъществяването е единствената цел на всяко желание и дори мъчителните сънища трябва да се разглеждат като израз на осъществяването на желания.“ - сочи той. При все това за него се оказва трудно да отчита страховете и терзанията като осъществяване на желания.

Очевидно, сънищата са послания, но както сочат историята, литературата, религията и науката, никой не е абсолютно сигурен в техния произход.

Наистина сънищата са послания, но те произхождат от самите нас.

И все пак остава открит въпросът откъде идват сънищата и по-специално - кой или кое решава, че имаме нужда от точно определен сън в точно определена нощ. Тъй като съответните сънища се появяват винаги в точния и благоприятен момент (а понякога, в случаите с пророческите сънища, дори малко предварително) можем да изключим веднага случайността. Теоретиците на рационализма се задоволяват с тяхното биологично обяснение, психолозите с психологическите им подсъзнателни причини, а парапсихолозите с идеята за духове и безплътни сили. Къде е истината?

И за да се върнем отново към истинската причина на сънищата, струва ми се, че е невъзможно да посочим една-единствена причина или един фактор, извън нас самите. Преживявания, влияния, наследство, обкръжение, характер, родители и прадеди - всички те въздействат върху нашата съдба чрез неповторимите си характерни особености. Сънищата, подобно на огледала, отразяват всичко това и дори нещо повече. Събитията във всеки сън са свързани помежду си по различен начин, така че трябва да разберем, че няма причини, а само следствия. Ако можехме напълно да разберем начина, по който са свързани помежду си, бихме открили не само тайната на сънищата, но също и тайната на живота. За момента обаче това е само мечта, която остава за бъдещето.

Сънищата ни говорят за реалния живот, точно както животът ни говори за сънищата. Няма значение колко грешки допускаме, щом те ангажират единствено самите нас и щом от тях извличаме полезни уроци, тъй като опитът е този, който ни учи как да постъпим. Сънищата, най-ценният дар, който можем да си поднесем сами на себе си, ни позволяват да стигнем по-бързо до това прозрение, при условие че му признаем способността да ни носи сила и мъдрост. Необходимо е също така да приемем, че по своето естество, те са еднакви за всички хора. Всички ние имаме пророчески сънища, предупредителни сънища, сънища, изпълнени със страхове, сексуални сънища и всички други възможни форми на сънища. Само съотношението между всички тези категории варира, в зависимост от нашия начин на живот и от нуждата, която изпитваме от тях. Ако сме доволни от съдбата си и не си поставяме глобални космически въпроси, ние и не получаваме такива значими отговори, понеже нашият дух на сънищата не вижда смисъл да се мори да ни носи такива послания. И обратното, ако искрено търсим решения на творчески и оригинални въпроси, каквито са си поставяли професор Кекуле, Леонардо да Винчи и много други велики личности, тогава ние можем да очакваме от сънищата си така жадуваните от нас отговори-прозрения.

За финал специално за любителите на тълкувания на сънища:

„Добрият тълкувател на сънища е онзи, които умее да долавя сходствата“

Аристотел

РЕЧНИК НА ЗНАЦИ И СИМВОЛИ В СЪНИЩАТА:

Автобус симв. Съдбата. Спирките на автобуса са периоди на почивка и нужда от поемане в нова посока.

Ад (Пъкъл) симв. Мрачно бъдеще.

Адам и Ева симв. Физическо и духовно наследст­во. Един от най-щастливите сънища, предизвестници на хармония в живота.

Барабан симв. Послание, изискващо особено внимание и проникновение.

Барбекю симв. Перспектива за многобройни вечерни тържества.

Бариера симв. Скрита пречка, букв. Очевидно препятствие.

Басни симв. Лъжи.

Баща симв. Мъжкото начало. Властници. Авторитарни хора. букв. Бащата.

Врабче симв. Бездомно, улично хлапе. Гаврош.

Вулкан симв. Очаквайте всеки момент изригване на чувствата.

Въглища симв. Запаси от голяма енергия и потен­циални сили.

Въже симв. Силна привързаност към човек или място.

Въздух симв. Вдъхновение.

Цвят симв. Всеки цвят символизира различна форма на енергията.

Целувка симв. Символ със специално предназна­чение.

Чужди страни симв. Необикновени преживявания в странство. Възможно пътуване.

Чук симв. Не се бойте да настоявате на своето.

Чукане по вратата симв. Бъдете нащрек.

Шапка симв. Получавате признание. Символ на обществения ви статут.

Шейна симв. Бърза, но несъзнателна реакция.

Шиене, шев симв. Оправяйте се със средствата, с които разполагате в момента.

Щъркел симв. Идва нещо ново.

Ябълка симв. Възможности за оздравяване. Да ядете ябълка е предупреждение за последствията от постъпките ви. Сексуален апетит.

Ядене симв. Неотложна нужда от осъществяване и подкрепа. Духовна храна.

Яйце симв. Финансовото ви положение се подоб­рява. Надежди за бъдещето.

А, и да не забравя - Какво да направим, ако сънуваме лош сън?

Много народи отдавна практикуват елементарни, но ефективни начини за "прогонване" на лошите сънища. Сутрин, след ставане, можете да изговорите съня срещу вятъра. Или да го предадете на водата. Тя трябва да бъде чиста и прозрачна - най-добре е да бъде ручей или река.

В условията на града използвайте водата от чешмата. Поставете ръцете си под течащата вода, наблюдавайте как водата изтича през тях и се представяйте как тя отмива вашия лош сън.

След подобна процедура страхът, предизвикан от лошия сън, изчезва. Ако това не ви помогне, вслушайте се в съвета на един мъдър старец: "Ако не вярвате в лошите сънища, те няма да се сбъднат!"




Гласувай:
8



1. анонимен - :))
29.07.2009 14:34
:))
цитирай
2. julia13 - до Анонимен
29.07.2009 14:41
благодаря ти за :)), аз също ти отвръщам с :):):):):)!
всичко добро!
цитирай
3. ka4ak - по важното е че е сън!
29.07.2009 17:12
удоволствието е по голямо,като се събудиш!!!
цитирай
4. tili - Както винаги - прекрасен постинг,
29.07.2009 18:06
с безценна информация. Да можех само да спазвам правилата поне малко... 7-8 часа - считам го за пропиляно време!
цитирай
5. julia13 - до ka4ak
29.07.2009 18:47
аз пък изпитвам удоволствие когато полагам морно тяло в моето си легло, до съпругът ми, толкова ми е спокойно и уютно. И за леглото имам теза, че е мястото където можеш да правиш от хубави по-хубави неща, като например...да си изпиеш кафето/чая, да ти поднесат закуската, да си чтеш книжката, да....вие/ти можеш да продължиш.
Благодаря ти за коментара, скъпи ми приятелю!
Всичко добро!
цитирай
6. boristodorov56 - Не бях чел досега толкова изчерпателен текст за сънищата.
29.07.2009 18:50
Тъй като знам, че съзнание и подсъзнание се отнасят както видимата и невидима част на айсберга потопил "Титаник" - смятам, че сънищата подсказват нещо по особен и ирационален начин. Все още никой не е открил какво кара мозъка да мисли, когато човек е буден и да сънува, когато спи.
Но тъй като материалистите са превзели полето на науката - скоро няма и да разберем.
цитирай
7. julia13 - до tili
29.07.2009 18:53
скъпа tili , както съм казала: старая се за вас! Припомняне на добре забравени истини! Пак заповядай. Може, ако искаш да ме провокираш, да ме запиташ за някаква тема, над която да мисля и подготвя материал, би ми било приятно да го направя за теб, за приятелите, които четат материалите ми.
За твоят сън, всеки спи толкова, колкото е необходимостта му, някои се наспиват с 7-8 часа, други с по-малко, аз самата си наваксах със съня и сега се наспивам бързо, за кратко време, простичко е, нали?
Свежи и прохладни летни дни!
цитирай
8. julia13 - до boristodorov56
29.07.2009 18:59
прав си, колкото и да е изчерпателен материалът ми, поспестих това за айсберга и сънищата, прецених, че ще натовари текста допълнително и затова не го написах, видно е че темата те е вълнувала и си чел доста. То си е ясно, че с 1 публикация не може да бъде обхваната нито 1 тема, намирам за интересно да ви припомня, както казах по-преди добре забравени истини, а щазо не и конструктивни коментари, нали затова е блог пространството, за да обменяме мнения, информация и т.н. Много ти благодаря за коментара boristodorov56, пак заповядай!
Здраве и много щастие!
цитирай
9. katan - Много хубав постинг!
30.07.2009 19:30
Поздравявам те!
Бях чела доста неща по темата,но тук намерих неща,които чета за пръв път!
Много ми беше интересно.
Но аз периодично сънувам един сън,в който се появява един човек и се събуждам от собствения си вик :"НЕЕЕЕЕЕ!".
Това е обяснимо/поне за себе си имам обяснение/,но подобен сън сънува и синът ми.Той се събужда с облекчение,че това е само сън...
Дали е възможно научно обяснение на това съвпадение?
А тук искам и аз да дам своя принос за прогонване на лоши сънища. Това го знам от една колежка,но лично на мен не ми помага.:) Просто се събуждам и не мога да заспя повече...
Та приносът ми: след лош сън, обръщате възглавницата от другата страна, прекръствате се и ...заспивате.
цитирай
10. julia13 - до katan
30.07.2009 22:33
Благодаря ти приятелче, благодаря ти мила katan.
Относно съня, който сънувате със сина си, моят съвет е да се разровиш в спомените си още когато си била бременна или по време на детството му, или филм, книга, събитие, предаден разказ.. Съвпадението има своето обяснение и вие сами можете да го откриете или с помощта на близките ви. Сънят ти е със този син с който сте по-близки по характер, душевност, емоция, нали?
И още нещо, което е важно, но не е споменато в статията, Сънищата се тълкуват строго индивидуално, за едни Петелът, например е едно, за други е друго. както и зодиите.
Благодаря ти за коментара
Прекрасни свежи дни!
цитирай
11. katan - Еднакво близка съм и с двамата си сина.
31.07.2009 12:51
Има и нещо друго - и големият ми син,който от 10 години не живее в България понякога сънува подобен сън...
Може би, защото е по-далече или...не знам?
Но и тримата сме сме живели в този сън на яве...
цитирай
12. julia13 - до katan
01.08.2009 15:14
благодаря ти за коментара, мила katan. Радвам се за теб, за синовете ти, аз както ти писах също съм 2 пъти мъжка майка - прегръщам те! И аз съм еднакво близка с 2-те си момчета, на мама гордостта!
Пожелавам на всички майки здраве и щастие, прегръщам ви!
цитирай
13. slavei - Изключително ми е полезен този постинг!
04.08.2009 15:31
Благодарности, Юлия!:)
цитирай
14. julia13 - до slavei
04.08.2009 16:06
радвам се, че е така мила slavei , благодаря ти за коментара!
Желая ти от все сърце много здраве и щастие!
С уважение!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: julia13
Категория: Други
Прочетен: 1698488
Постинги: 484
Коментари: 2027
Гласове: 18279
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031