Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2008 20:23 - Възможните- Невъзможни връзки
Автор: julia13 Категория: Технологии   
Прочетен: 1065 Коментари: 0 Гласове:
0



Възможните – Невъзможни връзки, или защо взаимоотношенията на младите хора днес са толкова нестабилни!?

 

Поетът Джон Дон казва:

Никой човек не е остров, сам за себе си;

Всеки един е част от континент, част от Земята;

 

Тук няма да говорим за Емоционално нестабилна личност, граничен

(borderline) тип ще говорим за съвсем нормалните , т.нар в норма съвременни двойки мъже и жени и техните нестабилни взаимоотношения.

Независимо от потенциала, с който е роден човек – генетичен или психологически, той впоследствие бива формиран като характер от семейната среда – някои от характеристиките му се развиват и подкрепят, други остават потиснати или непроявени. Следователно динамиката в семейството оказва огромно влияние върху бъдещето ни като индивиди.

Компонентите на семейната система са индивидите, които участват в нея. Границата е разделителната линия, която съдържа и съхранява компонентите.

Да обобщим нуждите на семейната система и да ги сравним с нуждите на индивида (както са описани от Дейн Ръдиярд).

 

Семейна система

Индивид

1. нужда от цялост

2. нужда от поддържане на тази цялост и баланс

3. нужда от репродуциране

4. нужда да се запази непроменена (хомеостаза)

1. нуждата да бъдеш отделно същество

2. нуждата да поддържаш диференцираните характеристики, които те отличават от всички останали

3. нуждата от репродуциране

4. нуждата да се трансформираш

 

От горната таблица става ясно, че нуждите на семейството и индивида са коренно противоположни, освен третата – нуждата от репродуциране. Това е добре известно на съвременната психология и в тази насока са били развивани множество теории. Ето някои от основните работещи постулати използвани от семейната терапия:

·        Семейните взаимоотношения са основен източник на психично здраве или психопатологии за индивида.

·        Семейното здраве изисква баланс между обвързаност и индивидулизация.

·        Семейната гъвкавост е основна характеристика, която предпазва семейството от дисфункционалност.

·        Моделът на семейните взаимоотношения има тенденцията да се повтаря през поколенията.

·        Симптомите на отделния индивид имат смисъл в контекстна на семейните взаимоотношения или светоглед.

·        Семейната терапия променя не отделния човек, а контекста на семейната среда по такъв начин, че симптомът да престане да има смисъл.

Още нещо за връзката на човек със заобикалящата го среда.

Джейкъп Морено дава много различни или по-скоро взаимно допълващи се определения на понятието Социален Атом:

·        Най-малкият социален елемент, но той не е индивида

·        Комплекс от всички значими фигури, които се отнасят до преживяванията на индивида

·        Сумата от междуличностните структури, произтичащи от изборите и отхвърлянията, центрирани около даден индивид

·        Най-малкото ядро от индивиди в социалната вселена, които са емоционално обвързани.

Следователно, социалният атом се състои от индивида роли. Социалният атом може да бъде използван като диагностичен инструмент за определяне на значимите връзки на индивида и техния характер. Всеки би могъл да нарисува своя СА, като следва следните указания:

·        Върху един празен лист хартия, нарисувайте себе си (използвайте картинка или символ)

·        Разположете в пространството всички значими хора във Вашия живот и ги отбележете с име, символ, картинка

·        Нарисувайте връзки между себе си и другите, като използвате различен цвят или тип линия, за да покажете типа връзка – положителна, отрицателна; можете да използвате и стрелки, за да определите дали връзката е еднопосочна или двупосочна

·        Напишете датата, на която сте създали своя Социален Атом.

Други характерни особености на социалния атом посочени от Морено са:

·        Социалният атом обгръща човека като аура от притегателни и отблъскващи сили, чиято конфигурация образува социално единство.

·        От самото си раждане човек е заобиколен от хора, които изграждат неговия социален атом, неговото единство (баща, майка).

·        В социалния атом се развива определен тип живот.

·        В по-късна възраст все по-малко хора от социалния атом са кръвни роднини, но са родствени по дух според различни критерии като любов, работа, културни интереси, емоционални отношения.

·        Социалния атом притежава способност за регенерация, мени се според възрастта. Загубата на някой се компенсира от влизането в атома на някой друг. Тенденцията на социалния атом към взаимна регенерация на своята структура и поддържане на вътрешно равновесие, се нарича социостаза.

·        Когато с възрастта загубите в социалния атом не успяват да се компенсират, настъпва социална смърт.

Подходът на Морено, разглеждащ индивида в различни роли, чрез които той взаимодейства със свързаните с него индивиди, би могъл да се използва много успешно, когато анализираме семейните системи.

Говорихме достатъчно за семейството, индивида и Социалният Атом.

И стигаме до:  Дали съжителството без брак е добра основа за семейния живот?

В развитите страни по света е станало нещо обичайно двама души от противоположния пол да живеят заедно без брак.
Около половината от хората, които живеят без брак, гледат на това като на начин да установят дали си подхождат, преди да се оженят. Изглежда, че такова съжителство би трябвало да предотврати сключването на бракове между хора, които не си подхождат, и да направи браковете след това по-здрави.
Доказателствата обаче сочат, че става точно обратното.
Семейните двойки, които са съжителствали преди сватбата, не са доволни от брака си, прекарват по-малко време заедно, често не се разбират, рядко се подкрепят взаимно, не успяват да разрешат проблемите си и често имат семейни проблеми... Освен това в сравнение с двойките, които направо са встъпили в брак, при онези, които са живели заедно, преди да се оженят, рискът от развод е по-голям.
Както показва проучването, онова, което от човешка гледна точка може да изглежда мъдро, в действителност може да бъде много неразумно.

 

ЗАЩО ТОЙ НЕ ИСКА ДА СЕ ОЖЕНИ

Времето минава, вие се срещате вече година, а заветните думи “хайде да се оженим” така и не са прозвучали. Позната ситуация? Преди да изградите тактика и стратегия за по-нататъшното си поведение обаче, нека се опитаме да разберем защо избраникът ви не бърза с предложението.
Защо мъжете бягат от олтара?
ПРИЧИНА ПЪРВА: СВОБОДАТА Е НАД ВСИЧКО!
Не е тайна, че мъжете ценят независимостта си много високо. Той е готов да прекарва с вас немалко време, не смята да ви губи от поглед, но предпочита да запази до последно илюзията си за свобода. На него така му е по-привично и по-спокойно.
ПРИЧИНА ВТОРА: САМОТАТА МУ Е НАВИК
На практика той излиза и се прибира, когато си иска, гледа футбол, пие бира, от сутрин до вечер се тъпче със сандвичи, хвърля вещите си, където му падне. Това не означава, че всички самотни мъже са безделници и нехранимайковци.
Просто всеки урежда бита си така, както на него му харесва, и свиква със своя начин на живот.
ПРИЧИНА ТРЕТА: ЛЮБОВНАТА ЛОДКА ЩЕ СЕ РАЗБИЕ В БИТА
Закоравелите ергени разсъждават приблизително така: “Докато оставаме любовници, в нашия живот винаги ще има място за романтика. Ние ходим на срещи, обядваме в ресторанти, вечеряме вкъщи на свещи и музика, после правим луд секс. Нима ще успеем да запазим всичко това, ако се оженим?
Защо да го погубваме заради една формалност?!”
ПРИЧИНА ЧЕТВЪРТА: НЕУСПЕШЕН ПРЕДИШЕН БРАК
Сами разбирате, че ако първият брак на мъжа е бил нещастен, той с всички сили ще се стреми да избегне повторен опит. Тези, които все пак се решават да го направят отново, са си герои.
ПРИЧИНА ПЕТА: ДЕЦА ОТГЛЕДАНИ, ЛИШЕНИ ОТ РОДИТЕЛСКИ ГРИЖИ

Деца, които не са отгледани от родителите си, често изпадат в затруднения и създават проблеми на себе си и на цялото общество, ако за тях не са били положени съответните грижи в институции за отглеждане и възпитание на деца. Тяхното интегриране в обществото и  професионалната им реализация често се оказват затруднени поради различия във възпитанието и условията на живот, а това води до липса на умения за общуване, адекватно поведение и трудности при оценяване на действителността.

Деца, които са израснали в домове за отглеждане и възпитание на деца  често  срещат трудности при интегрирането си  в обществото и често не намират успешна реализация в професионален план. Тази социална група има пропорционално много по-малък шанс в живота и в много по-голяма степен е в риск, отколкото другите младежи. Шансовете на тази група младежи за интегриране в работен колектив са много по-малки, а професионалното развитие на младежите през първите години след напускане на домовете е много по-бавно.

 

Когато обичаме някого, ние мечтаем да сме с този човек „докато смъртта ни раздели“. Колкото и идеалистично да звучи това и дори да не ни се случи, ние все пак го искаме и тайно се молим да се сбъдне. Ако желанието изчезне, любовта вече е отлетяла.
Най-често подобно състояние ни кара да сме апатични и огорчени. Не говорим много и се затваряме в себе си, за да открием на какво се дължи. Започваме да обвиняваме себе си и се опитваме да мислим по друг начин, да погледнем ситуацията от друг ъгъл. Това е наистина необходимо, особено ако имате брак и деца. Но все пак, ако с времето не започнете де се чувствате щастлива и удовлетворена, не пропилявайте живота си в саможертва, защото след години ще съжалявате много повече. Разкрийте душата си пред човека до вас, това може много да помогне. Ако все пак сте категорична, че всичко е свършило, просто се разделете. Не страдайте прекалено, не драматизирайте! Това е нещо толкова естествено, колкото и самото влюбване. Хората по света се събират и разделят всекидневно. Сега, за съжаление, е вашият ред!

В този труден момент много често двойките преосмислят отношенията си и след известно време се събират отново. След подобна раздяла може да преоткриете любовта си и да се убедите, че сте грешили, че наистина обичате мъжа до вас. Просто рутината и дългото време прекарани заедно са засенчили временно силните ви чувства.
Може обаче също да се убедите, че сте постъпили правилно, да се почувствате свободна и щастлива. Когато се освободим от връзка, в която сме се задушавали и не сме били себе си, се чувстваме окрилени. Ако съумеете да запазите добрите си отношения с въпросния човек, ще видите колко доволна ще бъдете, защото сте загубили любовта, но не и човека, който завинаги ще остане част от живота ви. Приемете реалността философски и продължете напред. Не се отказвайте от любовта и не живейте с идеята, че истинската и безкрайна любов не съществува. В този случай може да не е било с точния човек, да не сте били в подходящата житейска ситуация или, както казват народните хора, така ви е било писано. Отворете сетивата си и потърсете нов човек, с който да споделите живота си. Този път може да е завинаги!



Тагове:   невъзможни,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: julia13
Категория: Други
Прочетен: 1705667
Постинги: 484
Коментари: 2027
Гласове: 18279
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930