Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.12.2008 22:57 - Лингвисти: Учете редки езици, дори да сте на възраст
Автор: julia13 Категория: Технологии   
Прочетен: 3278 Коментари: 2 Гласове:
0



Лингвисти: Учете редки езици, дори да сте на възраст

 

Според специалистите към 2050 г. английският ще заема едва четвърто място в света по популярност, с главни конкуренти китайски, хинди, урду, арабски и испански, пише Tiabg.com

15.05.2006

"На мен просто не ми се отдават чужди езици! Освен това вече съм стара за това". Тези са едни от най-често използваните оправдания за това, че не успяваме да усвоим някакъв чужд език. Истината обаче е, че без езикови умения в днешно време трудно се прави кариера.

Наистина ли способността да се научи друг език е някакъв талант?

Специалистите смятат, че това е мит. Ако човек владее родния си език, той има всички предпоставки успешно да усвои и чужд. Погрешно е и мнението, че с възрастта способността да се учи намалява.

Главното е умът да не се претоварва с безсмислена информация. Човешката памет предпочита системността -

най-лесният начин да се запамети нещо, е като се разбере.

А нали в по-зряла възраст сме по-способни да осмисляме и разбираме! Откъде се формира у човек убеждението, че няма талант за езици? Дали е удобно оправдание за собствената леност или комплекс, придобит още в училище?

Специалистите смятат, че е смес и от двете. Мързелът е защитна реакция на психиката към скучната и монотонна дейност, каквато се оказват уроците. Освен това, когато човек се стресира в самото начало, засипан с граматика и лексика, и не успява да се справи и изяви, той започва да търси оправдания.

Ако не открие нужната мотивация, човек приема етикета "некадърен", даден му обикновено от учителя, и често пъти с облекчение го използва, за да оправдае бездействието си.

Как да преодолеем езиковата бариера?

Психологическата бариера в изучаването на чужд език е най-вече страхът да се говори на него. Причината е неувереността в знанията. Това всъщност е полезно: именно тя ни подтиква да се усъвършенстваме. Когато изучаваме нов език ние повече мислим за това

КАК говорим, а не КАКВО трябва да кажем.

Ученето емоционално ни връща в ранното детство. Тогава също сме заучавали първите думи, правили сме грешки и не сме успявали да открием точния израз или дума.

Когато в очите на другите мъчително се объркваме в дебрите на новия език, психиката ни бързо открива тези дълбоко скрити детски емоции.

Главната причина за страха да говорим на чужд език е дълбоко лична. Всеки от нас иска да изглежда умен, способен и уверен в себе си. И когато правим нещо не особено добре и с грешки, се чувстваме слаби.

Затова е важно да изберете езиков курс, в който изучаването на езика става постъпателно - постепенно се научават правила и думи, а по-голямата част от уроците (около 80%) са практически.

Оказва се обаче, че само английски език вече не е достатъчен

В днешно време с английски няма кого да впечатлиш. Все по-често в обявите за работа се появяват изисквания като: "перфектен английски и немски" или "English is a must, French is a plus".

Далновидните ученици и студенти и тези, които искат да развиват кариерата си, изучават и втори език. Най-популярни са китайският, арабският и испанският и е твърде възможно те да се превърнат в езиците на бъдещето.

Според лингвисти, към 2050 г. английският ще заема едва четвърто място

в света по популярност, с главни конкуренти китайски, хинди, урду, арабски и испански.

Специалистите споделят, че китайският е доста сложен и е най-добре да започне да се изучава от детството, като курсовете трябва да се посещават не по-малко от две години, за да се постигне добро ниво.

Владеенето на китайски ще бъде огромен плюс в скоро време,

убедени са лингвистите, наблюдавайки икономическия бум на Китай.
Испанският и италианският пък често се учат "за душата", понеже звучат красиво и романтично.

Да не пропускаме и факта, че в цяла Южна Америка (с изключение на Бразилия) испанският е официален език. Без този език е твърде вероятно да имате проблеми с общуването и в някои щати на САЩ - например Флорида и Калифорния.

Изучаването на редки езици се смята за много добра "инвестиция" -

те дават много предимства на тези, които положат усилия за изучаването им. Те обаче не се свеждат само екзотичните източни езици.

Не по-малко полезно е да се научат норвежки, шведски, датски, фински.
Северна Европа е един от районите с най-висок стандарт на живот. Вярно е, че скандинавците владеят английски, но те предпочитат да се доверяват на хора, които са успели да изучат езика им.

Как да изберете подходяща за нуждите ви методика и форма на чуждоезиково обучение?

Всичко зависи от вашата цел, твърдят специалисти от езикови школи.

Цел: Английски за работа (общуване с чужди партньори, делова кореспонденция, участия в международни срещи).

Изберете:
1.Групови занятия по програма за делови английски. Преимущества: сравнително невисока стойност, възможност за активно развитие на комуникативните навици, общуване с колегите. Сериозно внимание се отделя на бизнес-лексиката, на деловите писма, на ролевите игри.

2.Индивидуални занятия с преподавател. Това е по-скъпо, но ще можете да изберете интензивност и време на уроците, които са удобни за вас.

3.Корпоративно обучение - ако ръководството е заинтересовано за повишаване на езиковата грамотност на служителите си и е готово напълно или частично да заплаща разходите.

Цел: Пътешествие или командировка в друга страна.

Изберете:
1. Интензивни или разговорни курсове. Те позволяват бързо да се подобри устната реч, да се преодолее езиковата бариера и да се отдаде нужното внимание на граматиката. Образование в чужбина.

2. Курс за подготовка в съответствие с изискванията на международните изпити за чуждите университети. Това ще ви даде възможност да проверите дали нивото на знанията ви съответства на стандартите.



Тагове:   възраст,   Дори,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. reporter - Беше ми интересно и полезно. Смятам ...
27.12.2008 09:44
Беше ми интересно и полезно. Смятам да започна да уча един от четирите скандинавски езици, но още не съм избрал кой точно. Знаете ли дали има възможност за самоподготовка, защото в моя град няма курсове по тези езици.
цитирай
2. julia13 - идея
27.12.2008 15:31
Благодаря Ви за коментара, много му се зарадвах, защото незнам по каква причина, но никой не ми пише, четат, а не пишат,коментират!???
Относно самоподготовката, или си купете подходящ разговорник, сега поне на книжният пазар е пълно с най-различни и то на доста добро ниво или потърсете в Google или в Youtube самоучител, също има, намират се на много добро ниво! Успех!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: julia13
Категория: Други
Прочетен: 1707132
Постинги: 484
Коментари: 2027
Гласове: 18279
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930