Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.01.2009 21:31 - Учени развенчаха митове за ползата и вредата за здравето
Автор: julia13 Категория: Технологии   
Прочетен: 1531 Коментари: 6 Гласове:
0



Учени развенчаха митове за ползата и вредата за здравето
Например още от детството хората са учени да свикват с мисълта, че да се чете на слаба светлина е вредно за зрението...

Учени от университета на Индианаполис в САЩ се опитаха да развенчаят някои митове за това кое е вредно и кое - полезно за здравето ни.

Например още от детството хората са учени да свикват с мисълта, че да се чете на слаба светлина е вредно за зрението.

Практически всяка девойка е предупреждавана от по-големите си приятелки, че започне ли да си епилира краката, окосмяването се увеличава. Или например мнозина са убедени, че хората средно използват едва 10% от възможностите на мозъка си.

Американските учени обаче не потвърждават нито едно от тези твърдения. По думите им някои митове изобщо нямат научна основа.

Например разпространеното мнение, че да се пият осем чаши вода дневно е полезно за здравето не можа да бъде потвърдено от никакви практически опити. Напротив, изследванията показаха, че за необходимия баланс на течностите в организма помага не водата, а соковете, млякото и дори чаят и кафето. Освен това учените предупреждават, че твърде голямото количество изпита вода може да бъде опасно за човешкия организъм.

Мнението, че човек използва само 10% от възможностите на мозъка си също бе отхвърлено като необоснован мит. Наблюденията върху пациенти с мозъчни травми показаха, че увреждания, в която и да е част на мозъка се отразяват еднакво негативно върху умствените способности, вегетативната система и върху маниерите на поведение.

Ето защо учените твърдят, че в човешкия мозък няма нито един неактивиран или нефункциониращ участък.

Прието е да се смята, че косата и ноктите на починалите продължават да растат още няколко часа след настъпването на смъртта. Учените обаче твърдят, че това впечатление е предизвикано от факта, че мускулите и кожата на починалия се свиват и на този фон косите и ноктите изглеждат по-дълги.

За да растат косите и ноктите, смятат специалистите, е нужна нормална дейност на хормоналната система, която спира в момента на смъртта.

Според научния доклад на Рейчъл Врийман, същата илюзия и оптическа измама карат жените да вярват, че при често епилиране окосмяването по краката им се увеличава, а космите стават по-тъмни и гъсти.

Работата е там, че те израстват вече без полупрозрачната "шапчица" на върха на косъма, която имат поначало, и по този начин се създава впечатлението, че стават по-тъмни и по-гъсти.

Смяташе се, че месото на пуйката съдържа повишено количество от веществото триптофан и затова хапналите пуешко на обяд ги избива на сън. Нови изследвания обаче показват, че това не е така. Месото на пуйката и кокошката, както и говеждото, съдържат еднакво количество триптофан и са абсолютно безвредни за здравето.

Въпреки всичко учените заявяват, че митовете, в чиято власт се намират много хора, макар да са абсолютно необосновани, не могат да навредят на онези, които ги споделят безусловно.





Тагове:   митове,   учени,


Гласувай:
0



1. bizcocho - ами то хубаво, но всичко това губи ...
05.01.2009 23:33
ами то хубаво,но всичко това губи стойноста си пред факта,че пуша:))
цитирай
2. julia13 - ???????????
05.01.2009 23:36
Ееееййй...не мога да ви разбера вас пушачите и толкова, не мога!?
Само 1 път бях впечатлена от следната фраза: Обичам те, желая те, като първата цигара сутрин!
Сигурно означава страшно много?! така ли е?
цитирай
3. bizcocho - Яяяяяяяя:)Колко права съм била! ...
06.01.2009 00:14
Яяяяяяяя:)Колко права съм била! Тук не смеех да погледна отговора:))))))))))Ето ти пример за силна интуиция:))))))А фразата си е крилата!И ако не се сърдиш,ще я прехвърля в един блог:)
Дали е така ли:)?Щом е казано!:))))))))))))
цитирай
4. julia13 - ????????????
07.01.2009 21:40
Интересува ме, какво означава? Моля, прехвърляй я където пожелаеш? Аз го тълкувам като нещо огромнооооо..???!!!еее, щом е казано, значи е така, аз не бих го казала, защото не съм пушач!
цитирай
5. bizcocho - ами имаше постинг с мъжки "...
09.01.2009 02:13
ами имаше постинг с мъжки "мъдрости",а тази си е крилата:)))))))Е,аз съм пушач,но дано на някой не му светне да ми я изпее,чеее...ще му се видя като цигарата в повече :))))))))))
цитирай
6. julia13 - а би било хубаво......
09.01.2009 10:40
защо пък, някой да не ти я изпее, би било хубаво, да си толкова обичана, желана като първата цигара сутрин...............
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: julia13
Категория: Други
Прочетен: 1707053
Постинги: 484
Коментари: 2027
Гласове: 18279
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930