Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2009 08:55 - Кратък курс по обща култура
Автор: julia13 Категория: Забавление   
Прочетен: 4122 Коментари: 16 Гласове:
14



Кратък курс по обща култура

В последно време културата на българина става все по-обща. Тенденцията е в следващите 5-10 години тя да изчезне напълно, но дотогава все пак ще се наложи да поназнайваме нещичко, за да не се изложим, когато попаднем в смесена компания. Особено важно в един светски разговор е да сте компетентни за най-значимите обществени събития – коя зодия е Преслава, къде е пил снощи Валери Божинов и кога ще е поредната сватба на Софи Маринова и Дачо, че се изнервихме вече.

По тези теми всички разговарящи са добре подготвени и лафът върви леко. Но може да се случи в компанията да има любознателна кандидат-студентка, която иска да се информира по някакъв проблем, свързан с академичното й бъдеще. Например: колко са планетите в Слънчевата система, кой е открил Америка, или кой е авторът на “Опълченците на Шипка”.

Подобни въпроси създават жестоко интелектуално напрежение в събеседниците. Те изискват широки енциклопедични познания, каквито повечето хора нямат. Това е шанс за вас да блеснете, като пуснете тежката артилерия на своята ерудиция. Достатъчно е да изкажете следните безспорни тези:

Литература

Иван Вазов е автор на “Под игото”, а Алеко Константинов на “Бай Ганьо” или обратното. Разликата между двамата е, че Вазов не е убит, а Алеко е убит и е хижа на Витоша. Шекспир е англичанин, а Паулу Коелю не е. Паулу Коелю определено е по-добър писател от Шекспир, защото отговаря на много въпроси и казва много житейски истини, а Шекспир на нищо не отговаря и не ти казва никакви истини.

Хари Потър е магьосник, а Д’Артанян е мускетар и ако съдим по името му е арменец.

Българска история

Българската държава е създадена отдавна. Била е под турско робство и виновен за това е Ахмед Доган. Като не живеят в България, откъде-накъде ше ми гласуват. Имало е златен век по времето на цар Симеон, преди да му реституират горите.

Азбуката е написана от Кирил и Методий и се казва кирилица (или май беше методиевица?). В нея липсват буквите “4” и “6”, което означава, че нашите предци не са можели да напишат думата “4ере6ка”, бахти загубената азбука.

Ботев и Левски са били революционери, а единият от двамата е бил поет. В момента са футболни отбори и Ботев за малко щеше да изпадне. Митю вън завинаги!

Световна история

В Египет е имало пирамиди, фараони и балъци за милиони. А в Рим е имало императори – Цезар, Нерон, Калигула. Те вероятно са слушали чалга, защото днес повечето чалготеки са кръстени на тяхно име. Колумб е открил Америка, а Джордж Буш-младши почти я закри.

География

Земното кълбо е общо-взето кръгло. Континентите са няколко. Европа, Африка и некви други. Има и океани и морета, които са пълни предимно с вода. Най-известните морета са Слънчев бряг и Кушадасъ. Най-големият връх е Еверест, преди възродителния процес се е казвал Джомолунгма. Париж е столица на... една от държавите, след малко ще се сетя коя. В Париж продават страхотни обувки, една приятелка си е взела оттам много сладурски сандалки само за 120 евро, представяш ли си?

Естествени науки

Човекът е произлязъл от маймуната, а в момента тече обратният процес. По едно време е имало и динозаври, но те са измрели от скука, защото попфолкът още не е бил открит.

Сред най-важните открития за човечеството са колелото и топлата вода – оттам идва изразът “ти откри топлата вода”. Сега учените са направили някакъв Голям Адронен Колайдер, който или ще избухне или няма да избухне, но тия неща принципно не са хубави.

Напоследък се появи глобално затопляне, но въпреки това парното поскъпва.

Икономика

Живеем във времена на световна финансова криза, което означава, че всичко в мола или ще поскъпне или ще поевтинее. Хората ще загубят или спестяванията си, или работата си, а някои ще загубят и живота си. Китайците ще стават все по-силни икономически, ще тръгнат от Илиянци и постепенно ще завладеят целия свят. Оттам идва изразът “номерът на китайката”.

Ще става все по-лошо. И за всичко, както винаги, са виновни евреите.

Космонавтика

Първият космонавт е Юрий Гагарин (или Юрий Галев). Но той всъщност не е първият, защото преди него в космоса е летяла някаква кучка. Така е то, кучките винаги се вреждат първи.

  ИЗТОЧНИК: I-net

 



Тагове:   курс,   обща,


Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ivesa - Предпочитам понятието лична култура,
29.08.2009 10:24
пред прекалено разтегливото понятие обща култура.
На светски събития като посоченото в постинга ти, си личи точно личната култура на всеки участник по това за какво говори и как говори.Поздрави!:)))
цитирай
2. julia13 - do ivesa
29.08.2009 11:50
мила, ivesa, благодаря ти за коментара, така е абсолютно си права! Аз затова го поместих, за да се посмеем, но такива като теб и мен (разбира се и други) се замисляме над тъжния хумор, който за жалост залива новото поколение. Все пак съм оптимист и реалист, виждам колко умни деца има в нашата родина, да са ни живи и здрави!
Благодаря ти за поздравите, да ти се връщат, от все сърце, ivesa!
цитирай
3. tili - Обичам като ме
29.08.2009 12:00
развеселяваш по някое време! Смешно и тъжно!!!
цитирай
4. julia13 - до tili
29.08.2009 12:07
така е, tili, така е, Смешно и тъжно!! Благодаря ти за коментара, пак заповядай! Прекрасни почивни дни!
цитирай
5. mamas - Така е, за жалост...
29.08.2009 19:21
Дори повече тъжно, отколкото смешно.
Но съм съгласна с теб, че има надежда. Познавам много умни и амбициозни млади хора в реалния живот, още повече срещам тук, в нета.
Поздрави за поста!
цитирай
6. julia13 - do mamas
29.08.2009 21:13
благодаря, аз също поздравявам младите хора, и тук в Блог.бг и тези, които са в България и тези извън пределите на родината ни, поздравявам ги и силно вярвам в тях, защото те са нашето бъдеще, факт!
А колко е жалко и тъжно или смешно написаното..."Светът е един и същ, зависи очите с които го гледаме"!
P.S. специално за теб, mamas , написах източника, колкото и анонимно да звучи: Източник: и-нет, така си е!?
Благодаря за коментара!
цитирай
7. kobata - :)))) А Стоян Захариев е написал ...
31.08.2009 00:55
:)))) А Стоян Захариев е написал "Записки по българските въстания"!
цитирай
8. julia13 - до kobata
31.08.2009 14:58
благодаря ти за коментара и за допълнението. Получи се като да прибави ароматната подправка на гозбата, благодаря!
хубава нова седмица!
цитирай
9. goran - Не е смешно
02.09.2009 13:20
тъжно и жалко е ...
цитирай
10. sahaj - БРАВО
03.09.2009 22:39
много добре на някои българи ше им е много полезно
цитирай
11. inel379 - Когато фактите говорят...
07.09.2009 02:11
А литературните критици продължават да спорят за името на Славейков...
Никак не е смешно.
Ако не се вземем в ръце, нещата могат да загрубеят още, колкото и да ни се струва, че няма накъде повече.
цитирай
12. julia13 - до goran
07.09.2009 07:38
ще се съглася с теб, само ще вметна, че все пак си зависи от гледната точка, нали?
жалкото е, че си прав!
Хубава нова седмица!
цитирай
13. julia13 - до sahaj
07.09.2009 07:41
благодаря ти за коментара, мисля си, че точно тези българи, за които ти пишеш, точно те няма да прочетат написаното...все така се получава!
Ползотворна нова седмица!
цитирай
14. julia13 - до inel379
07.09.2009 07:44
така е, уважаеми inel379, така е, какво да добавя?!
Нека да е спокойна и доходоносна работната седмица, за теб и любимите ти хора!
цитирай
15. mrazekoff - С огромно удоволствие прочетох
10.09.2009 21:55
материала ти. И, като си помисля само колко си права , колко гениално си представила нещата (които за съжаление са точно такива) ми става тъжно, че тези, които трябва да са двигателя на духовността, на прогреса са толкова ограничени в огромната си част. (Не говоря за изключенията). Става ми тъжно като чета това и се питам? - Какво бъдеще ни чака като народ???? Какво???? КЪДЕ Е ДУХЪТ НА ЧОВЕКА, ВЕЧНО ТЪРСЕЩИЯ ДУХ , КОЙТО ДА НИ ТЕГЛИ НАПРЕД????? КЪДЕ???? Поклон , Чест и Почитания за Материала ти...
Стефан Тодоров Мръзеков
цитирай
16. julia13 - до mrazekoff
11.09.2009 07:38
не гъби кураж, бих казала аз! Щом ни има такива като нас (ти, аз, други родолюбиви българи), ще я бъде и дъховността и напредъка и просперитета, няма да се затрием, жилав народ сме и толкова! Ще отлетят децата ни в чужбина, ще ходят немили, клети, недраги пък после пак ще се върнат, защото майката е тук, родината е тук, всеки си тежи на мястото, ще бъдат обогатени и с хъс, желание за промяна! Аз вярвам в бъдещето на децата ни, в бъдещето на България!
Хубав, усмихнат ден!
С уважение, драги ми mrazekoff !
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: julia13
Категория: Други
Прочетен: 1707839
Постинги: 484
Коментари: 2027
Гласове: 18279
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930